Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a literatura hlavního oboru 3 (HUDK / PXDO3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PXDO3 - Dějiny a literatura hlavního oboru 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

hra na klavír, varhany a kytaru, sólový zpěv:- čeští skladatelé romantismu- národní školy (klavír: ruská a francouzská)- směry 20. století - literatura světová a česká( skladatelé, interpreti)hra na smyčcové nástroje:Vídeňská a česká houslová škola - Pražská houslová škola.Houslová škola v Rusku.Současní špičkoví světoví houslisté.Významné komorní soubory a orchestry u nás i v zahraničí.Houslové školy (Geminiani, Spohr, Paganini, Alard, Flesch, Ševčík)O. Ševčík - život, dílo, nejznámější žáci, jeho význam pro vývoj houslové hry.Literatura koncertní, sonátová všech slohových období.Soudobá nástrojová literatura.sólový zpěv:- Romantická opera (Wagner, Verdi, Smetana)- Česká opera po Smetanovi (Dvořák, Fibich aj.)- Česká moderní opera (Kovařovic, Foerster, Novák, Ostrčil, Jeremiáš, Bořkovec, Martinů, Janáček)- Česká písňová tvorba (významní představitelé)

Získané způsobilosti

Cílem výuky je získání přehledu o literatuře a vývoji nástroje a sólového zpěvu.

Literatura

Bělský, V. Cembalo - Nástroj a literatura. Brno, 2002. Sýkora, V. J. Dějiny klavírního umění. Praha, 1973. Starosta, M. Kapitoly z dějin klavírního umenia a pedagogiky klavírnej hry. Bratislava, 2000. Georgii, W. Klaviermusik. Zurich, 1984. Hoffmeister, K. Klavír. Praha, 1923. ŠLECHTA, M. Metodika varhanní hry. Praha, 1989. KLINDA, F. Organ v kulture dvoch tisicročí. Bratislava, 2000. KLINDA, F. Orgánová interpretácia. Bratislava, 1983. Vodrážka, J. Varhanní improvizace. Praha, 1988. varhanní skladby dle indiv. výběru.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2hra na klavír:- písemný referát o českém nebo slovenském soudobém skladateli se zaměřením na jeho klavírní tvorbu- písemný referát o významném klavíristovi 20. stol. nebo současnostihra na varhany, kytaru a sólový zpěv:- referát na téma dle domluvy s vyučujícímhra na smyčcové nástroje: - znalost probrané látkyPožadavky ke zkoušce:sólový zpěv:- písemně i ústně z probrané látky Dějin I, II, IIIhra na klavír:- poslechový test- ústně z probrané látky Dějin I, II, IIIhra na varhany, kytaru:- ústní zkouška z probrané látky Dějin I, II, IIIhra na smyčcové nástroje:Opakování celé probrané látkya) jedna otázka z vývoje sm. nástrojů - houslové školyb) jedna otázka z literatury sm. nástrojů ... smyčcová komorní, orchestrální tělesa u nás i v zahraničí, významní současní interpreti u nás i v zahraničí ...

Garant

doc. PhDr. František Vaníček, Ph.D.

Vyučující

MgA. Lenka Hejnová, Ph.D.