Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy improvizace na kláv. nástroje 1 (HUDK / PXZI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PXZI1 - Základy improvizace na kláv. nástroje 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- hra kadencí (základních a rozšířených - např. T-S-D-VI-II7-D7-T apod.)- vytváření vlastních malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu základních kadencí ve všech tóninách- základy praktické harmonizace lidových písní- hra akordických značek a jejich úprava v závislosti na charakteru písně a druhu doprovodu- klavírní sazba doprovodu lidových písní- základy transpozice

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je položení základů přístupu k hudebnímu materiálu nevyjádřenému výhradně notovým zápisem. Vytváření a posilování sluchové představy předcházející improvizaci, vnímání melodicko-harmonických souvislostí a formy.Schopnost využití nabytých hudebně-teoretických poznatků v autentickém zpracování v rámci malých forem. Praktické zvládnutí základů klavírní sazby improvizace různých druhů doprovodů lidových písní, základy harmonizace sopránu a praktické transpozice.

Literatura

Dvořák Jiří. Akordy. Příručka pro piano a keyboard. Praha, 2010. Popovič Mikuláš. K problematice doprovodu lidové písně. Ústí nad Labem, 2001. Ashworth Steve. Klávesy. Praha, 2009. Šolc Milan. Tajemství akordových značek. Praha, 1976. Poledňák Ivan. Úvod do problematiky hudby jazzového okruhu. Olomouc, 2000.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - zvládnutí kadencí ve všech tóninách, improvizace malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu základních kadencí ve všech tóninách - schopnost praktické realizace improvizace klavírního doprovodu na základě akordických značek v závislosti na charakteru písně - 15 vybraných písní - zvládnutí transpozice 5ti vybraných písní Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

Mgr. Karel Koldinský

Vyučující

Mgr. Karel Koldinský