Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební výchova 1 (HUDK / PZHV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PZHV1 - Hudební výchova 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Každý seminář bude pravidelně zahajován hudebními aktualitami z našeho izahraničního hudebního života. V diskusi budou posluchači hodnotit koncerty a akce fakulty, města, Hudební mládeže apod., kterých se zúčastnili společně nebo individuálně. Z těchto koncertů se vedou písemné reflexe v kulturním deníku.2. Tematické bloky hudební teorie:- tóny a tónová soustava; notopis; rytmus a metrum; synkopa, triola, předtaktí, tečkovaný rytmus; druhy taktů; italské názvosloví dynamiky a tempa; označení různých způsobů hry a zpěvu; zkratky notopisu a další značky; durové stupnice; intervaly základní a odvozené; druhy kvintakordů; durový kvintakord a jeho obraty; durové kadence.3. Pravidelně se bude v semináři hrát kolektivně i individuálně na sopránovou zobcovou flétnu. V tomto semestru minimálně po 16. lekci.4. Písně z Hudební výchovy pro 1. ročník a 2. ročník včetně taktování. Nástupy z tónického kvintakordu. Vždy se bude věnovat pečlivá pozornost hlasové výchově.5. Intonace:- opěrné písně na volné nástupy 1., 3. a 5. stupně.

Získané způsobilosti

Celkový rozvoj hudebnosti založen na praktických dovednostních aktivitách; důraz na pěvecké činnosti, na instrumentální činnosti - hra na zobcovou flétnu; zvládnutí základů taktovací techniky; zvládnutí základů hudební nauky korespondující s praktickými činnostmi a nácvik písňového repertoáru.

Literatura

Zenkl, L. ABC hudební nauky. Praha, 2000. ISBN 80-86385-01-9.Lišková, M. Hudební výchova pro 1. ročník základní školy. Praha, 2005. ISBN 80-7235-294-6.Lišková, M. Hudební výchova pro 2. ročník základní školy. Praha, 2007. ISBN 80-7235-312-8.Daniel, L. Škola hry na sopránovou zobcovou flétnu 1. Praha, 2000. Grigová, V. Základní hudební znalosti. Olomouc, 1998. ISBN 80-85600-52-8.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Zápočtový test z hudební teorie - povolen pouze jeden opravný pokus.2. Individuální hra na zobcovou flétnu v uvedeném rozsahu + stupnice a rozložený akord C dur.3. Zpěv probraných písní, 2 sloky zpaměti (umělé písně s oporou not) s taktováním, intonační jistotou, frázováním a rytmickou přesností.4. Návštěva pěti koncertů, z nichž nejméně tři jsou hrány profesionálním orchestrem a další jsou organizovány Hudební katedrou.Při neúspěšném zvládnutí učiva je při dalším zapsání tohoto předmětu podmínka absolvovat jej znovu s výukou.

Garant

PhDr. Helena Karnetová