Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební výchova 4 (HUDK / PZHV4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PZHV4 - Hudební výchova 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Každý seminář bude pravidelně zahajován hudebními aktualitami z našeho i zahraničního hudebního života. V diskusi budou posluchači hodnotit koncerty a akce fakulty, města, Hudební mládeže apod., kterých se zúčastnili společně nebo individuálně. Z těchto koncertů se vedou písemné reflexe v kulturním deníku.2. Nastudování písní z učebnice pro 5. ročník ZŠ včetně taktování, zdvihů a závěrových gest. Důraz je kladen na bezproblémový hlasový projev.3. Pravidelně se bude hrát kolektivně i individuálně na sopránovou zobcovou flétnu. V tomto semestru se hrají technická cvičení - stupnice a akordy d moll aiolská, harmonická a melodická. Dále se budou hrát původní skladby a populární písně pro sopránovou zobcovou flétnu s doprovodem klavíru nebo houslí. Materiály jsou obměňovány a jsou k dispozici v kurzu UHK v Moodlu.4. Příprava na veřejné skupinové přehrávky, ke kterým mohou posluchači přistoupit teprve po splnění třetího zápočtu z nástroje (PZKL3 nebo PZHO3).5. Povinná přítomnost na ročníkovém koncertě.

Získané způsobilosti

Celkový rozvoj hudebnosti založen na prohlubování a upevňování praktických dovedností.Při zpěvu písní zazpívá student ve vhodné hlasové poloze intonačně a rytmicky přesně s dodržováním dechových frází. Orientuje se v taktovací technice a používá schémata se správným zdvihem a závěrovým gestem.Instrumentální dovednosti zúročí při přednesových skladbách pro zobcovou flétnu s doprovodem klavíru. V tomto semestru je povinná veřejná produkce připravených přednesových skladeb a doprovodů písní na klavír nebo housle.

Literatura

Lišková, M. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. Praha, 2005. ISBN 80-7235-295-4.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. Zpěv písní ze zpěvníku pro 5. třídu s taktováním, zpaměti 2 sloky (umělé s oporou not), intonačně a rytmicky správně.2. Účast na přehrávkách a uznatelná produkce přednesů a doprovodů písní.3. Návštěva pěti koncertů, z toho nejméně tři hrány profesionálním orchestrem.Požadavky ke zkoušce:1. Hra na zobcovou flétnu s klavírním doprovodem v obou rolích - sólisty a korepetitora.2. Zpěv písní ze zpěvníků 1. až 5. třídy s taktováním, lidové písně zpaměti, umělé s oporou not podle vypracovaných seznamů, včetně české státní hymny.

Garant

PhDr. Helena Karnetová