Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na nástroj - klavír 2 (HUDK / PZKL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PZKL2 - Hra na nástroj - klavír 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět probíhá bez přímé kontaktní výuky. Podrobnosti jsou uvedeny v Moodlu v kurzech UHK Hra na klavír. Mírně pokročilí a pokročilí instrumentalisté volí etudy a přednesy podle své individuální technické úrovně.V tomto semestru se pokračuje v dlouhodobém vytváření nástrojových dovedností:- rozvoji prstové techniky;- zvládnutí všech základních úhozů a elementární prstové techniky;- rozvoji elementárních výrazových prostředků;- nácviku hry stupnic a akordů;- nácviku hry skladeb přiměřených stupni individuálních schopností;- rozvoji tónové kvality, sluchové sebekontroly, vyrovnanosti, metrorytmické přesnosti hry;- zvládnutí pedalizace (pedál současný a synkopický);- zvládnutí jednoduchých doprovodů písní (včetně dynamického odstínění melodie a doprovodu a přizpůsobování hry možnostem dětského hlasu a potřebám výuky HV).

Získané způsobilosti

Cílem cvičení je osvojit si základy klavírní hry, elementární technické i výrazové dovednosti a zvyšovat úroveň podle individuálních schopností. Pokračuje se v tvorbě repertoáru přednesových skladeb a doprovodů písní.

Literatura

Lišková, M. Hudební výchova pro 2. ročník základní školy. Praha, 2007. ISBN 80-7235-312-8.Lišková, M. Hudební výchova pro 3. ročník základní školy. Praha, 2007. ISBN 80-7235-354-3.Böhmová, Z.; Grünfeldová, A.; Sarauer, A. Klavírní škola pro začátečníky. Praha, 2002. ISBN 979-0-2601-0158-6.Janžurová, Zdena a Milada Borová. Nová klavírní škola 2. Praha, 1993. ISBN 80-7039-185-5.Janžurová, Zdena a Milada Borová. Nová klavírní škola 3. Praha, 1999.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Durová stupnice od bílých kláves (II. prstokladová skupina) F dur, durové stupnice od černých kláves - B, Es.2. Durové kvintakordy a obraty k příslušným stupnicím.3. Kadence a transponující píseň (Kočka leze dírou) k příslušným stupnicím.4. 2 - 4 etudy (počet přizpůsoben délce a obtížnosti).5. 2 drobné přednesové skladby, z toho 1 zpaměti.6. Improvizované doprovody písní ze zpěvníku M. Liškové pro 3. třídu ZŠ.Zápočet je vykonáván před komisí. Student má právo na jeden opravný termín.

Garant

PhDr. Helena Karnetová

Vyučující

Mgr. Alena HoláMgr. Milada PetrášováPhDr. Hana PřibylováMgr. Jiří Vondráček