Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na nástroj - klavír 4 (HUDK / PZKL4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PZKL4 - Hra na nástroj - klavír 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V tomto semestru studenti stále pracují na:- rozvoji prstové techniky;- zvládnutí všech základních úhozů a elementární prstové techniky;- rozvoji elementárních výrazových prostředků;- nácviku hry stupnic a akordů;- nácviku hry skladeb přiměřených stupni individuálních schopností;- rozvoji tónové kvality, sluchové sebekontroly, vyrovnanosti, metrorytmické přesnosti hry;- zvládnutí pedalizace (pedál současný a synkopický);- zvládnutí jednoduchých doprovodů písní (včetně dynamického odstínění melodie a doprovodu a přizpůsobování hry možnostem dětského hlasu a potřebám výuky HV);- pečlivé přípravě na přehrávky.Ve výběru přednesových skladeb zohlednit jejich didaktické využití.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je dosáhnout vyšší úrovně v technice hry i ve výrazových prostředcích, zdokonalit artikulaci, frázování, dynamiku a pedalizaci a zohlednit při hře specifika jednotlivých stylových období. Veřejná produkce přednesů a doprovodu písní na přehrávkách.

Literatura

Lišková, M. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. Praha, 2005. ISBN 80-7235-295-4.Böhmová, Z.; Grünfeldová, A.; Sarauer, A. Klavírní škola pro začátečníky. Praha, 2002. ISBN 979-0-2601-0158-6.Janžurová, Zdena a Milada Borová. Nová klavírní škola 3. Praha, 1999. Janžurová, Zdena a Milada Borová. Nová klavírní škola 4. Praha, 2001.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. Mollové stupnice - d, c.2. Mollové akordy a obraty k uvedeným stupnicím.3. Kadence a transponující píseň (Dobrú noc) k uvedeným stupnicím.4. 2 - 4 etudy.5. 1 přednesová skladba produkovaná na veřejné přehrávce zadaná v minulém semestru, jedna didakticky využitelná nová skladba.6. Improvizované doprovody k písním ze zpěvníku M. Liškové pro 5. roč. a sestavy písní k přehrávkám.7. Doprovod k rozezpívání: pětitónový motiv a jeho modulace po půltónech sestupně od c2 po c1. Varianty motivu.

Garant

PhDr. Helena Karnetová

Vyučující

Mgr. Alena HoláPhDr. Helena KarnetováPhDr. Hana PřibylováMgA. Jaroslava Staňková, Ph.D.