Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pěvecký sbor 5 (HUDK / PZSB5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PZSB5 - Pěvecký sbor 5, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sbor pracuje ve složení soprán 1, 2, alt 1, 2. Pokud budou členy sboru i studenti, sborová formace bude mít charakter smíšeného sboru.Struktura zkoušky pěveckého sboru: dechová, artikulační a hlasová cvičení, dělená zkouška, společná zkouška.Na studovaných materiálech postupně upevňovat pěvecké dovednosti a návyky, což je dlouhodobá záležitost:- pěvecký postoj- rozezpívání a rozeslyšení- zpěvní artikulace s důrazem na široké legato postavené na samohláskách a otevřených pěveckých slabikách- střídavé sborové dýchání- frázování- výslovnost koncovek, zdvojených souhlásek, sousedních samohlásek (ráz), dvojhlásky -ou-- sjednocovací tóny v závěru- plasticita v dynamiceZ hudebních schopností podporovat dále hudební paměť a představivost zpěvem bez not.Nácvik písní imitačním nebo intonačním způsobem pomocí opěrných písní a tonálního klíče.Výstupem je správné pěvecké zvládnutí zadaných titulů nacvičovaných v tomto semestru po stránce intonační a rytmické.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem tohoto předmětu je intenzivní rozvoj hudebních schopností a dovedností, vnímání, citové prožívání a zvětšování hlasového rozsahu oběma směry. Programem výuky je v praxi poznat problematiku pěveckého sboru a seznámit se se sborovou literaturou. Materiál vícehlasých písní, obtížnějších než jsou písně ve zpěvnících používaných na semináři Hudební výchova, a systematická dlouhodobá práce studenta posune do vyšší úrovně v pěveckých dovednostech.Hudební nastudování skladeb je podřízeno konkrétnímu složení studentů v daném semestru. Z tohoto důvodu není uváděna literatura, která se v jednotlivých semestrech liší.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - znalost svých hlasů ve studovaných partech zpaměti - účast na vystoupeních a koncertech

Garant

PhDr. Helena Karnetová