Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj anglického jazyka (KAJL / PAAH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAAH1 - Historický vývoj anglického jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia vývoje jazyka, ide. prajazyk, dělení kent. a satémové,pragermánské období, zařazení staré angličtiny do systému germánských jazyků.2. O staré angličtině všeobecně, typické znaky sta., první ukázky sta. textu.3. I-ová a u-ová přehláska, vývoj samohlásek od ide. do sta.4. Vývoj souhlásek od ide. do sta., Grimmův zákon, Vernerův zákon.5. Všeobecně k sta. tvarosloví, skloňování podst. jmen, deklinace thematická aathematická.6. Deklinace thematická, silné skloňování subst., a-, o-, u-,i-kmeny, slabé skloňování subst.7. Přídavná jména, slabé a silné skl., germánský způsob stupňování adj.8. Zájména - obecně, kategorie zájmen a jejich stupňování.9. Číslovky - jejich druhy a skloňování.10. Slovesa athematická a thematická, slabá a silná, původ sl. préterita.11. Časování sloves, silná slovesa přehled - střídnice, 4 slovesa athematická.12. Skladba ve sta., o původu sta. slovní zásoby13. Vymezení pojmu střední angličtiny, časové a teritoriální dělení střa.14. Vývoj sta. samohlásek do střa.Náplň seminářů: Demonstrace přednesené látky na textech z různých pramenů. Vyhodnocování zadaných úkolů (interpretace staroanglických textů).

Získané způsobilosti

Vysvětlení současné angličtiny jako výsledku historického vývoje indoevropské skupiny jazyků.Osvojení si základních znalostí o vývoji a postavení angličtiny v systému jazyků. Výklad vývoje zvukového i grafického plánu, tvarosloví, skladby i slovní zásoby od období indoevropského přes starou, střední a raně moderní angličtinu až po její současnou podobu.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:1. Správná interpretace alespoň 70 % zadaných staroanglických textů (písemně).2. Alespoň 70 bodů ze 100 možných při vypracování písemného testu na závěr semestru.3. Aktivní účast na minimálně 75 % seminářů.