Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-britské a americké vztahy (KAJL / PABAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PABAV - Česko-britské a americké vztahy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky. Česko-britské vztahy ve středověku a raném novověku (od Velkomoravské říše a vlády Alfreda Velikého po třicetiletou válku).2. Česko-britské vztahy v době národního obrození, irská otázka.3. Překlady do češtiny v obrozenském období.4. České národní obrození z pohledu Angličanů a překlady české literatury do angličtiny do vzniku Československa.5. Česko-britské vztahy na přelomu 19. století.6. Irští a skotští autoři v českých překladech a adaptacích.7. Česko-britské vztahy ve 20. století.8. Česko-americké vztahy od 17. století do vzniku Československa, emigrace z Českých zemí.9. Překlady z americké literatury do vzniku Československa.10. Překlady z americké literatury ve 20. století.11. Pohledy amerických autorů na české přistěhovalce do USA.12. Česko-kanadské vztahy.13. Česko-australské vztahy.14. Česko-karibské vztahy.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty se vzájemnými historickými a kulturními česko-britskými a česko-americkými vztahy od počátku do současnosti, především v klíčových obdobích (husitství a reformace, národní obrození, období světových válek atd.) a v oblasti recepce literatury (čeští autoři v anglických překladech, česká recepce anglicky píšících spisovatelů). Vedle toho bude věnována pozornost dalším anglicky mluvícím zemím (Kanada, Austrálie, karibská oblast).

Literatura

Polišenský, J. Britain and Czechoslovakia. Praha, 1966. ISBN xxx.Polišenský, Josef. Dějiny Británie. 1. vyd. Praha, 1982. Wellek, René. Essays on Czech Literature. The Hague, 1963. Polišenský, Josef. Tisíceletá Praha očima cizinců. 1. vyd. Praha, 1999. ISBN 80-200-0783-0.Peprník, Jaroslav. Anglo-americké reálie v české literatuře. Praha, 1988. Polišenský, Josef. Češi a Amerika. Praha, 1996.

Požadavky

Vypracování stručné práce (v rozsahu 3-4 stran) k některému zadanému dílčímu tématu. Student má na splnění dva zápočtové pokusy.

Garant

prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.