Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny britské literatury 19. - 20. sto (KAJL / PABL4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PABL4 - Dějiny britské literatury 19. - 20. sto, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus:1. Odraz morálních dilemat v próze 1. poloviny 20.století: Galsworthy, Huxley, Orwell, Waugh.2. Poválečná léta: Angry Young Men.3."Lidský faktor" v próze 20.století: G.Green, A.Wilson, Golding, Burgess.4. Ženy v britské próze: Lessing, Spark, Du Maurier, Murdoch.5. Drama 20.stol.: Eliot, Beckett, Stoppard, Bond, Pinter, Orton, Shaffer, Ayckbourn.6. Poezie 20.století: Eliot, Thomas, Heaney, Hughes.7. Esej:Orwell, Eliot, Churchill, Greene, Tolkien, C.S.Lewis.8. Univerzitní román: K.Amis, M.Bradbury, D.Lodge.9. Současná próza: M.Amis, McEwan a další.10. Postmoderní román: L.Durrell, Fowles, Rushdie.11. Současné britské autorky: A.Carter, F.Weldon, C.Churchill, J.Kay.12. Autoři spojení se zeměmi Commonwealthu: Část I. - D.Lessing, P.White, M.Atwood.13. Část II. - C.Achebe, W.Soyinka, S.Rushdie, H.Kureishi, J.Kay.14. Shrnutí látky, diskuse.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty s britskou literaturou 18. až 20. století a rozvíjet jejich schopnosti analyzovat literární text. Kurs poskytne absolventům jako učitelům anglického jazyka na ZŠ dostatečné zázemí pro zařazení literatury do hodin anglického jazyka.Umožní jim vybrat z oblasti anglicky psané literatury autory a díla, jež oslovují dětské čtenáře. Naučí je pracovat s textem, na němž se angličtina vyučuje, také jako s textem krásné literatury a upozorňovat své žáky na literární kvality textu. Při ústní prezentaci seminární práce a následné diskusi se student učí práci se skupinou posluchačů a vstřícnému postoji k diskutujícím.

Literatura

Thornley, G. C Roberts, Gwyneth. An outline of English literature. Essex : Longman, 1991. ISBN 0-582-74917-4.Zdeněk Stříbrný. Dějiny anglické litaratury. Praha : Academia, 1987. ISBN 75.Martin Hilský. Současný britský román. Praha : H+H, 1992. ISBN 80-85467-00-3.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:75 % účasti na seminářích.Odevzdání seminární práce.Jsou možné dva pokusy o získání zápočtu.

Garant

Mgr. Jan Suk

Vyučující

Mgr. Jan Suk