Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dějin a kultury anglicky mluv (KAJL / PADK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PADK1 - Kapitoly z dějin a kultury anglicky mluv, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek:1. Prehistorie a rané dějiny Britských ostrovů (Iberové, Keltové, Římané, Germáni, Vikingové), keltská a germánská mytologie.2. Staroanglická literatura a kultura - žánry (hrdinská epika, lyrika, hádanky, aj.) a autoři (Caedmon až Wulfstan).3. Období feudalismu (normanský zábor, formování středověkého státu, vznik parlamentu, Stoletá válka, Války růží).4. Středoanglická literatura - vývoj, žánry, autoři (W.Langland, J. Gower, balady aj).5. G. Chaucer a jeho následovníci v literatuře 15. stol.6. Středověké drama (od liturgické hry k moralitě).7. Keltské země Britských ostrovů a jejich literatura ve středověku.8. Tudorská dynastie, anglická reformace a renesance, renesanční poezie v 16. století (Skelton až Spenser).9. Humanistická a renesanční próza a drama (T. More, J. Lyly, Ph. Sidney, F. Bacon aj.).10. Alžbětinské a jakubovské divadlo.11. W. Shakespeare.12. Renesanční literatura 17. století - poezie a próza (J. Donne, R. Herrick, J. Milton, J. Bunyan).13. Společenský a politický vývoj v poslední třetině 17. a na počátku 18. století (restaurace Stuartovců, Glorious Revolution atd.).14. Restaurační literatura (satiry, drama), klasicismus - charakter, žánry (hrdinská tragédie, satira atd.) a autoři(J. Dryden, S. Butler, A. Pope, S. Johnson, decorum, hrdinské dvojverší aj.).

Získané způsobilosti

Cílem je seznámit posluchače se základními fakty z dějin, literatury a kultury Velké Británie v anglickém jazyce od počátku do počátku 18. století se zřetelem k existujícím památkám.

Literatura

Gray, Martin. A dictionary of literary terms. 2nd ed. Harlow, 1999. ISBN 0-582-08037-1.McDowall, David. An illustrated history of Britain. London, 1991. Peck, Eva. Anglická literatura. 1. vyd. Dubicko, 2002. ISBN 80-7240-298-6.Hill, S., Dudgeon, P. Spirit of Britain. London, 1994. ISBN xxx.Thornley, G. C., Roberts, G. An Outline of English Literature. Longman, 1991. Burgess, Anthony. English literature. Essex, 1990. ISBN 0-582-55224-9.Stříbrný, Z., Procházka, M. a kol. Slovník spisovatelů literatur v angličtině. Praha, 1996. Ousby, Ian. The Cambridge guide to literature English. Cambridge, 1993. ISBN 0-521-44086-6.null

Požadavky

Úspěšný stručný písemný test na konci semestru. Účast na minimálně 75% seminářů. Student má na splnění dva zápočtové pokusy.

Garant

prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.

Vyučující

PhDr. Helena Tampierová, Th.D.