Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská literatura (KAJL / PADLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PADLT - Dětská literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, diskuse o sylabu, výběr témat pro následující hodiny2. Tradice a tajemství: Keltské legendy: velšské (Mabinogi) a irské (Feniánský a Ulsterský okruh), Artušova smrt a další reflexe keltské mytologie v anglické literatuře3. Odvaha a dobrodružství: dobrodružný román (Defoe, Scott, Stevenson, Marryat)4. R.Kipling: Knihy džunglí, dobrodružné romány a povídky, poezie5. V říši divů: L.Carroll, J.R.R.Tolkien, C.S.Lewis6. Kouzelné kraje: Milnův Medvídek Pú, Ransomovy Vlaštovky a Amazonky, Peter Pan J.M.Barrieho, B.Potter, K.Grahame7. Rým a rytmus: dětské verše (E.Lear, W.de la Mare, I.Seraillier, M.Rosen, nonsense verse, limeriky, hádanky)8. Pohádka: tradiční lidové pohádky a jejich moderní verze, umělé pohádky (O.Wilde)9. Dobrodružstvi v Novém světě: Cooper, Poe, Twain, westernový příběh)10. Námořník na koni: J.London (biografie, romány a povídky)11. Studna života: od transcendentalismu k E.T.Setonovi (Woodcraft, indiánské legendy a tradice, souvislosti se současným hnutím za ochranu životního prostředí)12. Současná dětská literatura: R.Dahl, A.Chambers, M.Rosen, S.Townsend, J.K.Rowling, M.Sendak,A.Lobel aj.Obsah semináře se řídí zájmem studentů.

Získané způsobilosti

Předmět navazuje na poznatky studentů z oblasti anglicky psané dětské literatury, jež získali v povinných kursech literatury. Obsah výuky navazuje na zájmy a potřeby studentů, které jsou zjištěny v úvodní hodině. Kurs má prohloubit jejich znalosti v dané oblasti a inspirovat je pro případné působení ve třídě. Během semestru každý student rovněž vypracuje vlastní projekt z libovolného okruhu anglicky psané dětské literatury jeho výsledky ústně prezentuje v semináři. Výuka probíhá v angličtině.

Literatura

Stahl, J.D. Crosscurrents of children s literature : an anthology of texts and criticism. New York, 2007. ISBN 0-19-513493-1.Reynolds. Modern children s literature : an introduction. Basingstoke, 2005. ISBN 1-4039-1612-8.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je 75 % účast na seminářích, ústní prezentace projektu a písemné zpracování formou referátu. Student má na splnění zápočtu dva pokusy.

Garant

Mgr. Helena Polehlová