Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika AJ (KAJL / PAET1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAET1 - Metodika AJ, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek:1. Úvod do výuky a studia cizích jazyků, warm-up activities, fillers, ice-breakers.2. Classroom language, změny ve stadiích hodin, instruktáž, kontrola porozumění,organizace učebny, uspořádání nábytku, organizace práce ve dvojicích a veskupinách.3. Atmosféra ve třídě (užívání jmen, reakce na žáky, eye-contact, poměr teacher/student talking time.4. Teorie, metody a přístupy ve výuce jazyků.5. S čím přichází do vyučovacího procesu žák6. Language acquisition versus cognitive learning, proces učení se jazyku7. Teoretická příprava pro pozorování výuky jazyků ve třídě.8. Hospitace ve třídě - určování jednotlivých stadií hodiny, role učitele,interakce učitel - žáci, vodítka pro hospitace ve školách.9. Plánování hodiny - určení cíle hodiny (aktivity, dovednosti, typ jazyka),obsah přípravy, různorodost a pružnost plánu, způsoby psaní příprav.10.Výuka novému jazyku - co učit, form, meaning, function, use. Metody -- deduktivní, induktivní, techniky - eliciting, questioning. Předučení/prezentace slovní zásoby.11.Procvičování nového jazyka - modelování - přízvuk, rytmus a intonace, typyřízené praxe, techniky opravování.12.Využití práce žáků ve dvojicích a ve skupinách - zadání práce, instruktáž akontrola porozumění, oprava a feedback.13.Porozumění/hodnocení učebnice - principy učebnice, její organizace, různoro-dost/vyváženost aktivit, zastoupení jednotlivých dovedností, adaptace/doplnění učebnice.Náplň seminářů:Semináře navazují na přednášky a problémem se zabývají z praktického hlediska. Práce vychází z konkrétních materiálů a učebnic používaných v současné době na školách (video, učebnice, učební pomůcky a materiály, příklady textů, cvičení a úkoly). Součástí každého semináře je studentský výstup - a warm-up activity.

Získané způsobilosti

Přehledem základních metodických přístupů a principů pro výuku cizích jazyků poskytnout studentům základy pro pedagogickou praxi.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:Minimálně 75% účast na výuce.Vedení materiálové banky, předvedení jedné warm-up activity a vypracování části přípravy na výuku.

Garant

Mgr. Olga Vraštilová, M.A., Ph.D.