Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-britské a americké vztahy (KAJL / PAGBM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAGBM - Česko-britské a americké vztahy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky. Česko-britské vztahy ve středověku a raném novověku (od Velkomoravské říše a vlády Alfreda Velikého po třicetiletou válku).2. Česko-britské vztahy v době národního obrození, irská otázka.3. Překlady do češtiny v obrozenském období.4. České národní obrození z pohledu Angličanů a překlady české literatury do angličtiny do vzniku Československa.5. Česko-britské vztahy na přelomu 19. století.6. Irští a skotští autoři v českých překladech a adaptacích.7. Česko-britské vztahy ve 20. století.8. Česko-americké vztahy od 17. století do vzniku Československa, emigrace z Českých zemí.9. Překlady z americké literatury do vzniku Československa.10. Překlady z americké literatury ve 20. století.11. Pohledy amerických autorů na české přistěhovalce do USA.12. Česko-kanadské vztahy.13. Česko-australské vztahy.14. Česko-karibské vztahy.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty se vzájemnými historickými a kulturními česko-britskými a česko-americkými vztahy od počátku do současnosti, především v klíčových obdobích (husitství a reformace, národní obrození, období světových válek atd.) a v oblasti recepce literatury (čeští autoři v anglických překladech, česká recepce anglicky píšících spisovatelů). Vedle toho bude věnována pozornost dalším anglicky mluvícím zemím (Kanada, Austrálie, karibská oblast).

Požadavky

75% účast na seminářích, vypracování stručné domácí práce (v rozsahu 2-3 stran) k některému zadanému dílčímu tématu.

Garant

prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.