Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj anglického jazyka (KAJL / PAHA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAHA1 - Historický vývoj anglického jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia vývoje jazyka, ide. prajazyk, pragermánské období, zařazení staré angličtiny do systému germánských jazyků.2. O staré angličtině všeobecně, typické znaky sta., první ukázky staroanglických textů.3. Vývoj samohlásek od ide. do sta. I-ová.4. Vývoj souhlásek od ide. do sta. Grimmův zákon, Vernerův zákon.5. Všeobecně k sta. tvarosloví, skloňování podstatných jmen, deklinace thematická a athematická.6. Deklinace thematická, silné skloňování podst. jmen, slabé skloňování podstatných jmen.7. Stručně o přídavných jménech.8. Slovesa athematická a thematická, slabá a silná.9. Časování sloves, silná slovesa, preterito-prezentní slovesa.10. Původ sta. slovní zásoby.11. Četba sta. textů12. Četba sta. textů

Získané způsobilosti

Vysvětlení současné angličtiny jako výsledku historického vývoje indoevropské skupiny jazyků. Osvojení si základních znalostí o postavení angličtiny v systému jazyků. Vývoj zvukového i grafického plánu, tvarosloví, skladby a slovní zásoby od období indoevropského přes starou, střední a raně moderní angličtinu až po její současnou podobu.

Literatura

Millward, C.M. A Biography of the English Language. 1990. ISBN 0-03-029359-6.Baker, Peter S. Introduction to Old English. 2007. ISBN 978-1-4051-5272-3.Horobin, Simon. Studying the History of Early English. 2010. ISBN 978-0-230-55138-1.

Požadavky

Zápočet: Alespoň 70% úspěšnost při vypracování písemného testu na závěr semestru. Student má k úspěšnému absolvování předmětu dva pokusy.

Garant

Mgr. Helena Polehlová

Vyučující

Mgr. Helena Polehlová