Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický vývoj anglického jazyka (KAJL / PAHA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAHA2 - Historický vývoj anglického jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj staroanglických souhlásek do střední angličtiny2. Cizí vlivy na střa.: Skandinávský, normanský po r. 10663. Tvarosloví ve střa., skloňování podstatných a přídavných jmen4. Zájmena.5. Slovesa ve střa.6. Střa. skladba a pravopis7. Vymezení pojmu rané nové angličtiny, časové a teritoriální dělení.8. Vývoj samohlásek do rna., Velký samohláskový posun, jazyk bible 16119. Tvarosloví, skladba v rané nové angličtině10.Novoanglická slovní zásoba jako výsledek historického vývoje11. Četba novoanglických textů12. Četba novoanglických textů.13. Opakování.Náplň seminářů: Demonstrace přednesené látky na textech z různých pramenů. Interpretace středoanglických a raně novoanglických textů. Prezentace na vybraná témata.

Získané způsobilosti

Osvojení si základních znalostí o vývoji a postavení angličtiny v systému jazyků. Pochopení angličtiny jako výsledku vývoje zvukového i grafického plánu, tvarosloví, skladby i slovní zásoby angličtiny od období indoevropského až po současnost.

Literatura

Millward, C.M. A Biography of the English Language. 1990. ISBN 0-03-029359-6.Burrow, J.A.; Thorlac Turville-Petre. A Book of Middle English. 2004. ISBN 1405117095.Jeremy Smith. Essentials of early English : an introduction to Old, Middle, and Early modern English. London, 2005. ISBN 0-415-34259-7.

Požadavky

Zápočet: 1. Aktivní účast na seminářích (prezentace na vybrané téma). 2. Alespoň 70% úspěšnost při vypracování písemného testu na závěr semestru.Student má k úspěšnému splnění zápočtu dva pokusy.Zkouška: 1. Správné čtení a interpretace (posun do nové angličtiny) zvoleného staroanglického, středoanglického nebo raněanglického textu. 2. Vysvětlení 3 až 4 jevů z oblasti fonetiky, morfologie a/nebo syntaxe sta., střa., rna.

Garant

Mgr. Helena Polehlová

Vyučující

Mgr. Helena Polehlová