Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární hermeneutika (KAJL / PAHER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAHER - Literární hermeneutika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Úvod do problematiky interpretace textu2. Filozofická, literární a teologická hermeneutika3. Vliv literárních a filozofických teorií klasického Řecka na vznik hermeneutiky v západním myšlení 4. Přehled židovsko-křesťanských teorií interpretace Bible5. Sv. Augustin a jeho přínos k hermeneutice6. Středověká hermeneutika7. Hermeneutika v období reformace8. Hermeneutika v období osvícenství9. Friedrich Schleiermacher a vznik moderní hermeneutiky10. Wilhelm Dilthey11. M. Heidegger, E. Husserl12. Hans-Georg Gadamer13. Paul Ricoeur

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je nejprve vytvořit základ pro interpretaci textu úvodem do problematiky analýzy literárního textu a seznámením s možnými metodologickými přístupy a terminologií. Dále následuje historický přehled osobností filozofické a teologické hermeneutiky s důrazem na nejnovější způsoby výkladu mýtopoetického textu. Konečným cílem je napomoci rozkrývání jednotlivých významových rozměrů konkrétního textu.

Literatura

Forster, E. M. Aspects of the Novel. London, 1990. Lodge, D., ed. Modern Criticism and Theory - A Reader. Harlow, 1988. Maley, A., Moulding,S. Poem into Poem. Cambridge, New York, 1991. Brukner, Josef. Poetický slovník. Vyd. 2., upr., V Mladé frontě 1. Praha, 1997. ISBN 80-204-0650-6 .Hrabák, Josef. Poetika. 2. vyd. Praha, 1977. Cuddon, J. A. The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory. 3rd ed. London, 1992. ISBN 0-14-051227-6.Wellek R., Warren, A. Theory of Literature. New York, 1997. Lodge, D., ed. 20th Century Literary Criticism - A Reader. Harlow, 1972. Auerbach, Erich. Mimesis. 2. vyd. Praha, 1998. ISBN 80-204-0738-3 .

Požadavky

- Úspěšné absolvování závěrečné písemné práce.Pro získání zápočtu lze využít dva pokusy.

Garant

PhDr. Helena Tampierová, Th.D.