Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a dětská literatura (KAJL / PAJDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAJDL - Jazyk a dětská literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Žánry literatury pro děti a mládež.2. Folklórní žánry.3. Poezie pro děti.4.-5. Pohádka.6. Dobrodružná literatura.7. Životopisná literatura.8. Historická próza.9. Vědeckofantastická literatura.10.-11. Přehled vývoje dětské literatury v Británii.12. Přehled vývoje dětské literatury v USA.13. Přehled vývoje dětské literatury v ostatních anglicky mluvících zemích.14. České překlady anglické literatury pro děti a mládež, výzkum literatury pro děti a mládež, využití při výuce.

Získané způsobilosti

Kurs poskytuje přehled vývoje a charakteristiku hlavních žánrů a tvůrců literatury pro děti a mládež v anglicky mluvících zemích od počátku do současnosti s důrazem na žánry, autory a díla od poloviny 19. století. Absolvent by se měl orientovat v této literatuře také s ohledem na využití při výuce jazyka ve škole.

Literatura

Hunt, P. An Introduction to Children´s Literature. Oxford, 1994. Holejšovská-Genčiová, Miroslava. Literatura pro děti a mládež. Praha, 1984. Townsend, John Rowe. Written for children. 6th American ed. Lanham, 1996. ISBN 0-8108-3117-1 .Lazar, G. Literature and Language Teaching. Cambridge, 1993. Carpenter, Humphrey. The Oxford companion to children s literature. 1st pub. Oxford, 1984. ISBN 0-19-211582-0 .null

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je 75 % účast na seminářích, stručný test a zpracování krátké práce (3-4 strany) o přečtené anglické knize pro děti a jejím autorovi. Student má na splnění dva zápočtové pokusy.

Garant

prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.