Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk v literatuře (KAJL / PAJL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAJL1 - Jazyk v literatuře, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nauka o verši, základní metrické pojmy2. Hlavní prozodické systémy3. Některé tradiční verše4. Spojování veršů ve vyšší metrické celky5. Rým: dle postavení, jakosti, počtu slabik a uspořádání6. Některé tradiční strofy a útvary o větším počtu strof, méně známé veršovéútvary (limerick, clerihew, haiku, sapphic)7. Literární věda a její disciplíny8. Poetika a nauka o žánrech9. Nauka o kompozici - rozbor tématické výstavby díla10. Jednotky jazykové výstavby - řeč autorská a řeč postav11. Tropy a figury12. Kompozice románu - syžet a fabule13. Popis a vyprávěníNáplň seminářů:V seminářích jsou čteny a rozebírány ukázky jednotlivých tradičníchveršových forem - blankvers, heroické dvojverší, drůbežníkovo metrum,aliterační verš, terza rima, ottawa rima, spencerovská strofa,italskýanglický a shakespearovský sonet, volný verš, čtyřverší, haiku,limerick, clerihew.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními literárněvědnými pojmy a s různými metodologickými přístupy k rozboru literárního textu od antiky po současnost. Cílem seminářů je přispět ke zdokonalení jazykových znalostí posluchačů a schopnosti analyzovat literární text četbou a rozborem vhodně volených ukázek.

Literatura

Forster, E. M. Aspects of the Novel. London, 1990. Lodge, D., ed. Modern Criticism and Theory - A Reader. Harlow, 1988. Maley, A., Moulding,S. Poem into Poem. Cambridge, New York, 1991. Brukner, Josef. Poetický slovník. Vyd. 2., upr., V Mladé frontě 1. Praha, 1997. ISBN 80-204-0650-6 .Hrabák, Josef. Poetika. 2. vyd. Praha, 1977. Cuddon, J. A. The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory. 3rd ed. London, 1992. ISBN 0-14-051227-6.Wellek R., Warren, A. Theory of Literature. New York, 1997. Lodge, D., ed. 20th Century Literary Criticism - A Reader. Harlow, 1972. Auerbach, Erich. Mimesis. 2. vyd. Praha, 1998. ISBN 80-204-0738-3 .

Požadavky

Podmínky zápočtu:1. aktivní účast v semináři v rozsahu 75 % konané výuky2. formální rozbor jednoho románového díla ze současnosti v originále (seminární práce v rozsahu 3 - 5 stran)3. úspěšné absolvování písemného testu z probrané látky

Garant

PhDr. Helena Tampierová, Th.D.