Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk v literatuře v angličtině (KAJL / PAJLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAJLI - Jazyk v literatuře v angličtině, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je to literatura - povaha a funkce literatury2. Literární věda ? členění na obory literární teorie, literární kritika, literární historie3. Literární věda v kontextu humanitních věd4. Literární věda a hermeneutika5. Poetika, nauka o žánrech6. Nauka o kompozici - rozbor tematické výstavby díla7. Autorská perspektiva, neurastenická místa8. Kompozice románu - syžet a fabule, čas ve vyprávění9. Povaha vyprávění, popis, řeč autorská a řeč postav10. Jednotky jazykové výstavby11. Rytmus v próze, nauka o verši, základní metrické pojmy12. Základní prozodické systémy13. Výrazové prostředky moderní a současné poezie

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je posílení čtenářských strategií, které vedou k hlubšímu porozumění uměleckému textu a ke schopnosti analyzovat strukturu díla a využité jazykové a kompoziční prostředky. Cílem seminářů je současně přispět ke zdokonalení v jazyce a rozvíjet schopnost analyzovat literární text individuální četbou a rozborem textů v semináři.

Literatura

Forster, E. M. Aspects of the Novel. London, 1990. Lodge, D., ed. Modern Criticism and Theory - A Reader. Harlow, 1988. Maley, A., Moulding,S. Poem into Poem. Cambridge, New York, 1991. Brukner, Josef. Poetický slovník. Vyd. 2., upr., V Mladé frontě 1. Praha, 1997. ISBN 80-204-0650-6 .Hrabák, Josef. Poetika. 2. vyd. Praha, 1977. Cuddon, J. A. The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory. 3rd ed. London, 1992. ISBN 0-14-051227-6.Wellek R., Warren, A. Theory of Literature. New York, 1997. Lodge, D., ed. 20th Century Literary Criticism - A Reader. Harlow, 1972. Auerbach, Erich. Mimesis. 2. vyd. Praha, 1998. ISBN 80-204-0738-3 .

Požadavky

Podmínky zápočtu:1. Aktivní účast v semináři v rozsahu 75 % konané výuky.2. Rozbor jednoho románového díla v originále od současného anglicky píšícího autora. (seminární práce v rozsahu 3 - 5 stran)3. Úspěšné absolvování písemného testu z probrané látky.Pro získání zápočtu lze využít dva pokusy.

Garant

PhDr. Helena Tampierová, Th.D.