Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální seminář z dětské literatury (KAJL / PAJSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAJSD - Speciální seminář z dětské literatury, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus:1. Úvod, diskuse o sylabu, výběr témat a autorů pro následující hodiny.2. Historie literatury psané pro děti.3. Definice termínu "dětská literatura" a možnosti jejího využití při výuce CJ.4. Hlediska pro volbu vhodné literatury pro danou věkovou kategorii.5. Diskuse o zvoleném materiálu pro projektovou práci.6. Klasické pohádky.7. Rýmy, říkadla, rozpočitadla, dětské verše.8. Dobrodružná literatura.9. Fantasy literatura.10. Dívčí literatura.11. Současná dětská literatura.12. Prezentace projektů13. Shrnutí kurzu a diskuse

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů z dosavadního studia anglicky psané dětské literatury a poskytnout jim další orientaci ve využití těchto znalostí při výuce angličtiny.Absolventi kursu získají přehled o některých oblastech anglické a americké dětské literatury, který jim poskytne zázemí pro zařazení literatury do hodin anglického jazyka, a to od říkanek a pohádek pro nejmladší žáky až po dobrodružný žánr a současný román pro mládež. Při prezentaci výsledků svého projektu se student učí práci se skupinou posluchačů a reagování na otázky v diskusi. Rovněž se student naučí volit tematicky i jazykově vhodnou literaturu pro danou věkovou kategorii a jazykovou úroveň žáků základní školy.

Literatura

Hunt P. An Introduction to Children´s Literature. OUP, 1994. Lazar G. Literature and Language Teaching. CUP, 1993. Duncan, D. Teaching Children´s Literature. Making Storeis Work in the Classroom. Routledge, 2009. High, P. B. An Outline of American Literature. Longman, 1991. Thornley, G. C., Roberts, G. An Outline of English Literature. Longman, 1991. Butler, C. ed. Teaching Children´s Fiction. Palgrave, Macmillan, 2006. Gamble, N., Yates, S. Exploring Children´s LIterature. Routledge, 2010. Rudd, D. ed. The Routledge Companion to Children´s Literature. Routledge, 2010.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:Aktivní účast na nejméně 75 % seminářů.Ústní prezentace projektu.Student má k úspěšnému splnění dva zápočtové pokusy.

Garant

Mgr. Olga Vraštilová, M.A., Ph.D.