Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie anglického jazyka 2 (KAJL / PALE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PALE2 - Lexikologie anglického jazyka 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Strukturálně-funkční přístup a jeho aplikace při studiu slovní zásoby z mluvnického hlediska.2. Vztah významu a funkce lexému.3. Lexikální sémantika, analýza významu lexikálních jednotek a její využití při studiu angličtiny.4. Sémantika a funkce anglického slovesa.5. Sémantika a funkce anglického substantiva a adjektiva.6. Korpusová lingvistika a studium anglické slovní zásoby.7. Textová lingvistika; funkce lexému při vytváření koheze textu.8. Dialektismy a profesionalismy v angličtině.9. Využití pomezních disciplín v lexikologii.10. Využití sociologického a psychologického hlediska v lexikologii.11. Pragmatika a její vliv na studium anglické slovní zásoby.12. Vliv změny kontextu na použití slovní zásoby, působení nových komunikačních technologií.13. Požadavky na slovní zásobu v jednotlivých žánrech mluvené a psané angličtiny, slovní zásoba nových žánrů na pomezí mluvené a psané angličtiny.

Získané způsobilosti

Prohloubení teoretických znalostí z oblasti anglické slovní zásoby i získání dovednosti správně je aplikovat v mluvnickém systému angličtiny.

Literatura

LEECH, G., SVARTVIK, J. A Communicative Grammar of English. London, 2002. CRYSTAL, D. Language and the Internet. Cambridge, 2001. LYONS, J. Linguistic Semantics: an Introduction. Cambridge, 1996. SVARTVIK, J., LEECH, G.N. One Tongue Many Voices. London, 2006.

Požadavky

Pro získání zápočtu je požadována aktivní účast na seminářích, plnění zadaných úkolů a úspěšné absolvování písemného testu. Student má k úspěšnému získání zápočtu dva pokusy.

Garant

Mgr. Vladimíra Ježdíková, Ph.D.