Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny britské literatury do 18. století (KAJL / PALT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PALT2 - Dějiny britské literatury do 18. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sylabus přednášek:1. Staroanglická literatura: světská epika a lyrika, náboženská poezie, prácepsané latinsky, sta. próza.2. Literatura raného středověku: latinské práce (kroniky), anglonormanskáliteratura, rytířské romány,střa. náboženská a světská poezie a próza.3. Literatura 14. století: překlady Bible, alegorické skladby: básně autoraPerly, William Langland; John Gower versus Geoffrey Chaucer.4. Literatura na sklonku středověku, počátky knihtisku, poezie Chaucerovýchnásledovníků, próza - Malory, lidová poezie, počátky dramatu.5. Renesance a humanismus, ren. a hum. próza, alžbětinské a jakobínské drama,Shakespeare, alžb. poezie - sonety, metafyzická poezie - John Donne.6. John Milton, John Bunyan - puritanismus v literatuře.7. Poezie od roku 1660 do konce 18. století - Dryden, Pope, Blake, Burns.8. Restaurační drama a próza.9. Próza 18. století: počátky žurnalistické prózy - Addison, Steele, dr.Johnson, Defoe, Swift.Náplň seminářů:Rozbor ukázek děl autorů na základě antologie Past into Present, Roger Gower, Longman, 1990 a dalších vybraných textů.Četba a interpretace vybraných typických klíčových děl a diskuse,prověřování znalostí.

Získané způsobilosti

Základní orientace v dějinách anglicky psaných literatur od počátku anglosaského období do konce 18. století v souvislosti s dobovým historickým a duchovním pozadím, přehled hlavních proudů a osobností.

Literatura

Stříbrný, Zdeněk. Dějiny anglické literatury. Praha, 1987. Tichý, Aleš. Dějiny anglické literatury od počátků do poloviny 17. století. Brno, 1994. Gower, Roger. Past into present. London, 1990. ISBN 0-582-00992-8.Daiches, David. A Critical History of English Literature, I - IV. London, 1991. Blamires, H. A Short History of English Literature. London, 1991. Burgess, Anthony. English literature. Essex, 1990. ISBN 0-582-55224-9.Burgess, A. English Literature. Harlow, 1990. Stříbrný, Z., Procházka, M. a kol. Slovník spisovatelů literatur v angličtině. Praha, 1996. Hilský, Martin. William Shakespeare: The Sonnents, Sonety. Praha, 1999.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu:Aktivní účast v seminářích v rozsahu nejméně 75 % konané výuky.Rozbor jednoho prozaického díla dle vlastní volby v rozsahu 3 - 5 stran strojopisu v návaznosti na seznam povinné četby.Zkouška:Ústní zkouška v rozsahu látky probrané v přednáškách ve vztahu k danému období a v rozsahu základní literatury, zkouška bude rovněž zaměřena na výklad děl ze seznamu četby povinných textů.

Garant

PhDr. Helena Tampierová, Th.D.