Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a stylistika angličtiny (KAJL / PALXS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PALXS - Lexikologie a stylistika angličtiny, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysvětlení pojmů lexikologie, lexikografie a onomasiologie, definice lexému, dvě vlastnosti lexému, obsah lexému, sémantické jádro a okolí, konotace a konsociace, klasifikace lexému.2. Forma lexému, formativní prostředky pro tvorbu lexému, 9 způsobů tvorby nového lexému.3. Tvorba nových lexémů, anglická kompozita, slovní sdruženiny, derivace, hybridizace, konverze, slova zkratková, akronymy.4. Nové lexémy, výpůjčky, kalky. Sémantické hledisko, sémy, monosémie, polysémie, synonyma, antonyma, homofonie, homonymie, homografie.5. Monosylabické trendy v současné angličtině, redukce kolokací na jednotlivá slova, zkracování slov. Stylistické rozdělení slovní zásoby, funkce neutrálního registru.6. Jiné stylistické registry a jejich funkce. Rozdíl mezi žargonem a slangem. Žargon jako významný trend v současné angličtině.7. Jazykové mezikulturní rozdíly, slova tabuová (i jejich původ), nedoporučované oblasti rozpravy, neverbální vyjadřování, sexismus a emancipace v současné angličtině, politická korektnost.8. Styl a stylistika, funkční klasifikace anglických stylů, základní pojmy, definice.9. Regionální varianty (akcent a dialekt), vliv úrovně vzdělání a sociálního postavení (sociolekty, slang, argot aj.).10. Standardy angličtiny v anglicky mluvících zemích, pidžinizace, kreolizace, tzv. nové angličtiny.11. Tematické faktory ovlivňující styl.12. Psaný a mluvený jazyk.13. Charakteristické znaky hlavních funkčních stylů angličtiny.14. Problematika "správné angličtiny", výzkum stylu, současné trendy ve stylistice.

Získané způsobilosti

Pochopení tvorby a složení současné slovní zásoby angličtiny, jakož i naznačení tendencí jejího vývoje. Seznámení s hlavními funkčními styly současné angličtiny a s jejich používáním.

Literatura

Bauer, Laurie. English word-formation. Cambridge, 1996. ISBN 0-521-28492-9.Vachek, josef. Chapters from Modern English Lexicology and Stylistics. Praha, 1991. Knittlová, Dagmar. Rozvrstvení současné angličtiny. Olomouc, 1986. Wales, K.A. A Dictionary of Stylistics. Harlow, 2001. Penman, T. A Web of Language. Oxford, 1981. O Grady, William D. Contemporary linguistics. New York, 1989. ISBN 0-312-01878-9 .Crystal, David. English as a global language. Cambridge, 1997. Peprník, Jaroslav. English Lexicology. Olomouc, 2006. Oxford Wordpower Dictionary. Oxford, 2006. Urbanová, Ludmila. Úvod do anglické stylistiky. 1. vyd. Brno, 2002. ISBN 80-86598-33-0.Macpherson, Robin. Základy anglické stylistiky. Praha, 1997. ISBN 80-200-0644-3.

Požadavky

Zápočet: Správná interpretace alespoň 70% zadaných jevů. 70% účast na seminářích. Student má k úspěšnému získání zápočtu dva pokusy.Zkouška: Úspěšné složení obou částí zkoušky, t.j. dosažení alespoň 70% bodů při analýze písemného textu z hlediska lexikologického a rovněž nejméně 70% bodů při analýze textu z hlediska stylistického. Výsledek obou částí zkoušky se sčítá v jednu společnou známku.

Garant

Mgr. Vladimíra Ježdíková, Ph.D.prof. PhDr. Jaroslav Peprník, CSc.

Vyučující

Mgr. Vladimíra Ježdíková, Ph.D.prof. PhDr. Bohuslav Mánek, CSc.