Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie a stylistika (KAJL / PASLE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PASLE - Lexikologie a stylistika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysvětlení pojmů lexikologie, lexikografie a onomasiologie, definice lexému, dvě základní vlastnosti lexému, obsah lexému, sémantické jádro a okolí, konotace, konsociace, stylistická klasifikace lexému.2. Forma lexému, formativní prostředky pro tvorbu lexému, 9 způsobů tvorby novéholexému.3. Tvorba nových lexémů: anglická kompozita, slovní sdruženiny, derivace, hybridizace, konverze, slova zkratková, akronymy.4. Nové lexémy: výpůjčky, kalky. Sémantické hledisko, sémy, monosémie, polysémie, synonyma, antonyma, homonyma.5. Monosylabické trendy v současné angličtině, redukce kolokací na jednotlivá slova, zkracování slov. Stylistické rozdělení slovní zásoby, funkce neutrálního registru.6. Jiné stylistické registry a jejich funkce. Rozdíl mezi žargonem a slangem. Žargon jako významný trend v současné angličtině.7. Jazykové mezikulturní rozdíly, slova tabuová (původ), nedoporučované oblasti rozpravy, neverbální vyjadřování, sexismus a emancipace v současné angličtině, politická korektnost.8. Styl a stylistika, funkční klasifikace anglických stylů, základní pojmy, definice.9.Regionální varianty (akcent a dialekt), vliv úrovně vzdělání a sociálního postavení (sociolekty, slang, argot aj.).10. Standardy angličtiny ve anglicky mluvích zemích, pidžinizace, kreolizace, tzv. nové angličtiny.11. Tematické faktory ovlivňující styl.12. Psaný a mluvený jazyk.13. Charakteristické znaky hlavních funkčních stylů angličtiny.14. Problematika "správné angličtiny", výzkum stylu, současné trendy ve stylistice.

Získané způsobilosti

Pochopení tvorby a složení současné slovní zásoby angličtiny, jakož i naznačení tendencí jejího vývoje. Seznámení s hlavními funkčními styly současné angličtiny a s jejich používáním.

Požadavky

Zápočet:Správná interpretace alespoň 70 % zadaných jevů. 70% aktivní účast na seminářích. Zkouška:Úspěšné složení obou částí zkoušky, t.j. dosažení alespoň 70% bodů při analýze písemného textu z hlediska lexikologického a rovněž nejméně 70% bodů při analýze textu z hlediska stylistického. Výsledek obou částí zkoušky se sčítá v jednu společnou známku.