Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné tendence vývoje anglické slovní (KAJL / PASOU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PASOU - Současné tendence vývoje anglické slovní, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:1. Anglická slovní zásoba - historický původ, stručný přehled jejího vývoje2. Způsoby zaznamenávání vývojových tendencí v anglické slovní zásobě3. Odraz stavu slovní zásoby v literatuře a v jiných formách diskurzu4. Norma a kodifikace v jazyce a lexikologii5. Úloha slovníků při kodifikaci slovní zásoby a dokumentaci jejího současného stavu6. Psaná a mluvená angličtina, nové formy komunikačních technologií a jejich vliv na tvorbu nových jazykových pojmenování7. Monosylabický trend, využití zkratek a značek8. Různé způsoby vyjádření expresivity anglické slovní zásoby v přímé a nepřímé komunikaci9. Internetová angličtina a její specifika10. Sdělovací prostředky a jejich role při vytváření neologismů a příležitostných slov11. Slovní hříčky a aliterace v novinových titulcích, kompozita a slova vzniklá křížením12. Charakteristika anglické odborné terminologie, trendy jejího vývoje, porovnání s profesionalismy13. Vliv anglické slovní zásoby na češtinu, způsoby překladu nových jazykových jednotek

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o současných tendencích vývoje anglické slovní zásoby i základních typických rysech tohoto vývoje.

Literatura

STOCKWELL, R. P., MINKOVA, D. English Words: History and Structure. Cambridge, 2006. CARTER, R. Vocabulary: Applied Linguistics Perspectives. London, 1998. HATCH, E. Vocabulary, Semantics, and Language Education. Cambridge, 1995. HLADKÝ, J. Zrádná slova v angličtině. Praha, 1996.

Požadavky

Pro zápočet je požadována aktivní účast na seminářích a praktická aplikace získaných poznatků při analýze zadaného textu. Student má k úspěšnému získání zápočtu dva pokusy.

Garant

Mgr. Vladimíra Ježdíková, Ph.D.