Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná psaná angličtina (KAJL / PASP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PASP1 - Současná psaná angličtina, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretický úvod do novinářského stylu angličtiny. Ukázky již hotových překladů, správných i nesprávných. Komentář, návrh změn a jejich zdůvodnění.2. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských titulků obsahujících metaforická vyjádření intenzity, aliteraci, slovní hříčky (puns), narážky a hromadění atributů.3. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma lidský život).4. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma vzdělání).5. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma náboženství).6. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma nehody).7. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma kriminalita).8. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma přistěhovalectví).9. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma terorismus).10. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma válka).11. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (komunikace).12. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma cestování).13. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma literatura).14. Ukázky a rozbor časopiseckých a novinářských článků obsahujících nejnovější trendy v psané britské a americké angličtině (téma historie).Vyhodnocení celého programu, udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Seznámení s nejnovějšími trendy v psané britské a americké angličtině. Porozumění zvláštnostem novinářského stylu a schopnost správně překládat moderní angličtinu časopisů a novin (zveřejňovaných v papírové i elektronické podobě).

Literatura

Peprník, Jaroslav. Journalistic English. 1. vyd. Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-197-7 .Urbanová, Ludmila. Stylistika anglického jazyka. Vyd. 1. Brno, 2008. ISBN 978-80-87029-29-9.Carter, Ronald. Cambridge grammar of English. Cambridge, 2006. ISBN 978-0-521-58846-1.Firbas, Jan. Functional sentence perspective in written and spoken communication. Cambridge, 1997. ISBN 0-521-37308-5.Vachek, Josef. Written Language Revisited. Amsterdam, 1989. ISBN 9027220646.

Požadavky

Zápočet: aktivní spoluúčast při rozborech ukázkových textů; samostatný rozbor krátkého aktuálního textu. Student má k získání zápočtu dva pokusy.

Garant

Mgr. Michal Pištora