Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Viktoriánská Británie (KAJL / PAVKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PAVKB - Viktoriánská Británie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Gladstone a liberalismus 19. stol.2. Disraeli a konzervativismus 19. stol.3. Dělnické vzdělávací spolky ve viktoriánské Anglii4. Ekonomický rozmach a filantropie5. Ekonomický rozmach a podpora umění6. Samuel Smiles a kult svépomoci7. Paradoxy postavení žen ve viktoriánské době8. Reforma sesterské zdravortní péče a Florence Nightingale9. Oxfordské hnutí a levicoví křesťané10. Joseph Chamberlain a ideál městské samosprávy11. Herbert Spencer a sociální darwinismus12. Viktoriánská estetika13. Společenská konvence a individuální vzpoura14. Hledání identity - Británie a její koloniální říše

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je formou individuální četby a následné interakce v semináři získat vhled do dobového kontextu viktoriánské Británie. Prostřednictvím analýzy působení dominantních osobností ve sféře politické, ekonomické, náboženské, umělecké a situace v oblasti sociální získat základ pro porozumění současných britských a západoevropských reálií a mentalit.Vést k samostatné práci s odbornou literaturou v angličtině v souvislosti s přípravou DP.

Literatura

McDowall, D. An Illustrated History of Britain. Harlow, 1989. Burgess, A. English Literature. Harlow, 1990. Cook, C., Stevenson, J. Modern British History 1714 - 1987. 1993. Cannon, J. ed. The Oxford Companion to British History. Oxford, New York, 1997.

Požadavky

podmínky udělení zápočtu:1. aktivní účast v semináři v nejméně 75% konané výuky2. vypracování seminární práce (3-5 stran strojopisu) nebo projektu k jednomu z probíraných témat

Garant

PhDr. Helena Tampierová, Th.D.