Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gastronomie francouzských regionů 1 (KAJL / PFGF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAJL / PFGF1 - Gastronomie francouzských regionů 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Francouzská kulinářská historie. Od Galie po první kuchařskou knihu.2. Francouzská kulinářská historie. Od stolu Ludvíka XIV. po stůl Napoleonův.3. Francouzská kulinářská historie. Od Brillata Svarina po 20. století4. Nová kuchyně; francouzské světoznámé gastronomické osobnosti a fenomény.Skladba současného jídelníčku, zásady při přípravě a podávání pokrmů. Recept.5. Francouzská gastronomie jako výraz životního stylu. Porovnání s českou realitou.6. Mezinárodní gastronomická terminologie. Gastronomické slovníky, školy, průvodce,soutěže a ocenění. Vyhlášené pařížské restauranty a kavárny.7. Francouzské sýry8. Francouzské svátky v zrcadle gastronomie.9. Francouzské vinařské oblasti10. Francouzské vinařské oblasti11. Charakteristika evropských kuchyní12. Charakteristika světových kuchyní13. M. D. Rettigová; česká kuchyně.14. Možné paralely francouzské a české kuchyně

Získané způsobilosti

Představit Francii jako gastronomickou velmoc a spolutvůrkyni mezinárodní gastronomické terminologie. Přiblížit dějiny a současnost francouzské kuchyně a představit francouzskou gastronomii jako nositelku kulturního dědictví a tradic. Porovnat českou a francouzskou kuchyni. Přispět k pochopení odlišností kulturního zázemí a hledání společných evropských kulturních kořenů. Představit evropské a světové kuchyně. Podnítit zájem o kulturu stolování, racionální výživu, studium cizích jazyků a cestování. Vést studenty k tomu, aby byli schopni zasvěceně hovořit o francouzské gastronomii.

Požadavky

75% účast na přednáškach a ústní projev na zadané téma. Dva pokusy na zápočet.

Garant

Mgr. Zdeňka Bouší