Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk 3 (KČJL / K0IC3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / K0IC3 - Český jazyk 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Slovo jako prostředek pojmenování a jako jednotka lexikálního systému.2. Různá pojetí významu, klasifikace významů. Mnohoznačnost a jednoznačnost. Významotvorné činitele. Využití v činnosti dětí PV.3. Změny v rovině skutečnosti, v rovině lidské mysli, v rovině jazykové. Ověření tématu na jazykovém materiálu. Využití v činnosti dětí PV.4. Slovní zásoba, její struktura a systém, vrstvy slovní zásoby. Využití v činnosti dětí PV.5.-6. Vztahy mezi jednotkami slovní zásoby:slovotvorné vztahy, vztahy podle významu paradigmatické (synonyma, opozita; nadřazenost, podřazenost, souřadnost, věcné skupiny) a syntagmatické. Vztahy podle formy: homonyma, paronyma. Využití v činnosti dětí PV.7. Stratifikace lexika. Ověření tématu na jazykovém materiálu.8. Proměnlivost slovní zásoby. Zánik slov. Vznik nových pojmenování. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání. Frazeologie, paremiologie. Etymologie. Využití v činnosti dětí PV.9. Principy tvoření slov. Stavba slova. Slovotvorné procesy. Motivovanost slova.10. Onomaziologická báze a onomaziologický příznak. Onomaziologické a slovotvorné kategorie. Slovotvorný typ.11.Významové vztahy ve vztahu fundace (mutace, modifikace, transpozice).12. Tvoření slov odvozováním a skládáním. Morfematická analýza. Využití v činnosti dětí PV.

Získané způsobilosti

Vedení dětí k tvorbě komunikátů na pozadí významů jeho složek.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě těchto podmínek: Kvalitní domácí příprava a úspěšné vypracování zadaných úkolůAktivní účast na seminářích (max. 2 absence, výjimky se řídí ustanovením studijního řádu)Zkouška formou komplexního jazykového rozboru textu zahrnuje látku z předmětů český jazyk 1,2, a 3.

Garant

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.

Vyučující

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.Mgr. Hana Voralová