Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk 3 (KČJL / K0OCG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / K0OCG - Český jazyk 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Demonstrace komunikátu jako sémioticky heterogenního jevu, role slova v něm. Slovo jako prostředek pojmenování, slovo jako jednotka lexikálního systému. Pojmenovací akt, slovotvorný akt.2. Různá pojetí významu, klasifikace významů. Věcný význam slova, význam slova a pojem, význam a smysl. Mnohoznačnost a jednoznačnost. Významotvorní činitelé. Změny významu v rovině skutečnosti, v rovině lidské mysli, v rovině jazykové. Ověření tématu na jazykovém materiálu.3. Slovní zásoba, její struktura a systém, vrstvy slovní zásoby. Vztahy mezi jednotkami slovnízásoby. Slovotvorné vztahy. Vztahy podle významu: paradigmatika - synonyma, opozita; nadřazenost, podřazenost, souřadnost, věcné skupiny. Syntagmatika. Vztahy podle formy: homonyma, paronyma. Stratifikace lexika. Ověření tématu na jazykovém materiálu.4. Proměnlivost slovní zásoby. Zánik slov. Vznik nových pojmenování. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání. Frazeologie, paremiologie. Etymologie.5. Lexikografie, typy slovníků. Výstavba hesla. České slovníkářství.6. Stylistika v systému lingvistických disciplín. Metody stylistického výzkumu. Definice stylu. Styl individuální, interindividuální. Stylová norma. Stylotvorní činitelé. Ověření tématu na konkrétních textech.7. Stratifikace národního jazyka. Rozvrstvení slovní zásoby a stylová charakteristika jejích jednotlivých vrstev. Varianty hláskové, tvarové, slovotvorné. Synonymní prostředky syntaktické. Ověření tématu na konkrétních textech.8. Tektonika a architektonika jazykového projevu. Vertikální a horizontální struktura textu. Ověření tématu na konkrétních textech.9. Slohové postupy, útvary a jejich modifikace ve vazbě na funkční styl. Ověření tématu na konkrétních textech.10. Funkční styly a jejich výrazové prostředky. Styl běžně dorozumívací (hovorový). Funkční styl publicistický. Ověření tématu na konkrétních textech.11. Funkční styl administrativní. Funkční styl odborný. Ověření tématu na konkrétních textech.12. Funkční styl umělecký. Ověření tématu na konkrétních textech.13.-14. Komplexní stylistická analýza textu.

Získané způsobilosti

Cíl přednášky: Upevnění představy o vztahu jazyka a řeči, o vztahu jazyka, myšlení a komunikace. Kognitivní a komunikační aspekt lexikální roviny jazyka ve vztahu k rovinám dalším. Zpřístupnění pojmu styl textu / komunikátu jako lingvistické kategorie. Cíl semináře: Praktické využití teoretických poznatků. Komunikát v dekonstruktivní perspektivě a v perspektivě kompoziční. Smysl komunikátu na pozadí významů jeho složek.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění těchto podmínek:Aktivní účast na seminářích (min. 85%)Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací