Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk 3 (KČJL / K1UC3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / K1UC3 - Český jazyk 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Lexikologie a lexikografie, základní témata a pojmy: problematika významu; Stylistika, základní pojmy, definice stylu, vymezení pojmu ?jazykový prostředek?.2. Slovní zásoba: systém, složení, rozvrstvení, proměny.3. Vztahy mezi jednotkami: syntagmatické a paradigmatické.4. Frazeologie.5. Slovotvorba: základní onomaziologické pojmy (báze, příznak, kategorie, typ).6. Základní vztahy ve vztahu fundace, způsoby a prostředky tvoření slov I (derivace).7. Způsoby a prostředky tvoření slov II (zkratky, kompozita).8. Slohotvorní činitelé. Základní prostředky: hláskové, tvarové, slovotvorné, syntaktické.9. Tektonika a architektonika textu.10. Slohové postupy a útvary.11. Funkční styly. Styl prostěsdělovací.12. Funkční styl odborný a administrativní.13. Funkční styl publicistický a umělecký.Semináře:1. Vztah lexikologie a stylistiky ? analýza textů.2. Rozvrstvení slovní zásoby ? identifikace v textu.3. Sémantické vztahy ve slovní zásobě a jejich využití v textu.4. Stavba slova: morfematická analýza a její vztah k problematice významu.5. Onomaziologické kategorie ? rozhraní sémanticko-slovotvorné.6. Slovotvorné procesy ? analýza textu, vztah k problematice významu.7. Komplexní analýza textu v rovině slovního významu.8. Identifikace jazykových prostředků výstavby stylu v textu.9. Analýza textu z hlediska účastnících se slohotvorných činitelů.10. Principy textové koherence a koheze ? vymezení tezovosti.11. Identifikace prostředků jednotlivých postupů a útvarů.12. Analýza a kompozice textu prostěsdělovacího stylu.13. Analýza a kompozice textu stylu odborného a administrativního.14. Analýza a kompozice textu stylu uměleckého.

Získané způsobilosti

Cíl přednášky: Objasnit složení a proměnlivost slovní zásoby s podtržením přístupu k přejímání slov. Objasnit principy utváření slov v češtině. Cíl semináře:Uplatnění metody slovotvorných postupů ve školní výuce.Zpřístupnit pojem styl textu jako lingvistickou kategorii v celé šíři teoretických přístupů, vymezení disciplíny vůči jiným lingvistickým, popř. literárněvědným disciplínám. Praktická aplikace a ověření teoretických poznatků. Hierarchie funkcí textu; smysl textu ve vztahu k jeho formě a významu.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění těchto podmínek:Aktivní účast na seminářích (min. 85 %)Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních pracíÚstní a písemná zkouška

Garant

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Bílková, Ph.D.PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.