Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská literatura (KČJL / KAGEA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KAGEA - Dětská literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do studia disciplíny, obecná problematika literatury pro děti a mládež.2. Specifičnost dětské literatury, otázky dětského čtenářství.3. Lidová slovesnost a dětský foklór.4.- 5. Pohádka jako žánr literatury pro děti a mládež. Vývoj pohádky v české a světové literatuře.6. Pověst jako žánr literatury pro děti a mládež. Vývoj české umělé pověsti.7. Povídka v literatuře pro děti a mládež.8. - 10. Próza s dětským hrdinou. Tematické typy a jejich vývoj v české a světové literatuře pro děti a mládež.11. - 12. Další tematické typy próz pro děti a mládež a jejich vývoj v české a světové literatuře.13. - 14. Poezie pro děti a mládež.Semináře:1 Úvodní seminář. Studijní literatura, doporučená četba.2. - 5. Interpretace vybraných pohádkových textů.6. Typologie umělé pověsti.7. - 9. Próza s dětským hrdinou. Interpretace textů jednotlivých tematických typů.10. - 12. Další tematické typy próz - interpretace vybraných textů.13. - 14. Interpretace ukázek české poezie pro děti a mládež.

Získané způsobilosti

Získat základní znalost literárněvědných pojmů, nejfrekventovanějších žánrů a tematických typů literatury pro děti a mládež včetně literárněhistorických údajů.Interpretovat vybrané texty literatury pro děti a mládež s ohledem na specifičnost čtenáře.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Minimální účast na seminářích 85 %.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení seminární práce.

Garant

PaedDr. Lenka Müllerová