Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 1 - 19. století (KČJL / KANJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KANJA - Česká literatura 1 - 19. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společenský, kulturní a literární fenomén národního obrození.2. Počátky národního obrození, vztah ke klasicismu a préromantismu. J. Kollár, F. L. Čelakovský.3. Česká literatura 30. let 19. století v souvislostech českého a světového romantismu.4. Karel Hynek Mácha: Máj.5. 40. léta 19. století. Význam doby předbřeznové pro formování české kultury a literatury. Literatura roku 1848. K. H. Borovský.6. Božena Němcová: Babička. K. J. Erben: Kytice.7. Májovci, jejich poetika a význam pro českou literaturu.8. Jan Neruda: Povídky malostranské. Vítězslav Hálek: Večerní písně.9. Zápas národní a "kosmopolitní" tendence v české literatuře 2. poloviny 19. století. Ruchovci a lumírovci.10. Venkovská povídka a historická próza.11. K. J. Šlejhar: Kuře melancholik. A. Jirásek: Filosofská historie.12. Subjektivizace literární tvorby v konci 19. století. Prvky naturalismu.13. Julius Zeyer: Dům U tonoucí hvězdy.Průvodce studiem:a) položky 1,2,3,5,7,9,10,12 budou odučeny formou přednášek během povinných konzultací.b) položky 4,6,8,11,13 budou odučeny formou seminářů, založených na domácí přípravě studentů.Každý student během semestru připraví:ba) teoretické pojednání o vybraném autorovi.bb) analytický rozbor jednoho z uvedených beletristických děl tak, aby byl schopen o tématu souvisle referovat.c) studijní opory: viz základní i doporučenou literaturu. Vyhledání příslušné stati je součástí zápočtového úkolu.

Získané způsobilosti

Přednášky:Přiblížit studentům počátky novočeské literatury a základní společenskou, kulturní a literární podobu 19. století. Ozřejmit živost a význam této literatury.Semináře:V předem připravených rozborech (domácí příprava) se studenti zabývají výraznými díly literatury 19. století.

Požadavky

Zápočet:zápočet bude udělen na základě referátu, viz průvodce studiem ba), bb).Zkouška:ústní, společná s dalšími literárními disciplínami po 2. semestru. Ke zkoušce se přikládá seznam přečtené beletrie a čtenářský deník.

Garant

Mgr. Viktor Kořístka