Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura I (KČJL / KASJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KASJA - Světová literatura I, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek a seminářů:1. - 3. téma: Projekce člověka v řecké literatuře (zvláště se zaměřením na řecké tragédie a příběhovou prózu, žánrovou a interpretační problematiku uvedených témat).4. - 5. téma: Typ hrdiny ve středověké a renesanční literatuře (se zaměřením na rabelaisovský typ románu, smíchovou kulturu středověku a renesance, funkce postavy pikara, blázna a poutníka v této literatuře).6. - 7. téma: Romantický hrdina, časový a programový rámec romantismu.8. - 9. téma: Evropské podoby realistického románu (román "ztracených iluzí" a "zbytečný hrdina" v ruské literatuře).10. - 12. téma: Literatura přelomu 19. - 20. století (moderna a její podoby).13. Postmoderní literaturaPrůvodce studiem:a) Téma 1. - 3. bude odpřednášeno, seminární formou se studenti seznámí s vybranými tragédiemi (Sofoklés, Eurípidés - dle společné domluvy).b) Téma 4. - 5. bude odpřednášeno, román J.Swifta Gulliverovy cesty bude předmětem společné interpretace.c) Téma 6. - 7. bude odpřednášeno, při semináři budou studenti interpretovat povídky E.A.Poea (dle společné domluvy).d) S tématy 7. - 9. se studenti seznámí seminární formou - při společné interpretaci textů H. de Balzaca a G.Flauberta (konkrétní tituly dle společné dohody).e) Téma 10. - 13. bude odpřednášeno (interpretace postmoderního textu při semináři dle výběru studentů a společné dohody).Odborná literatura k tématům: literatura doporučená studentům.

Získané způsobilosti

Předmět poskytuje základní orientaci ve světové literatuře a jejích vývojových tendencích s důrazem na náš civilizační kontext.

Požadavky

Zápočet bude udělen za splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.