Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 3 (KČJL / KJCL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KJCL3 - Česká literatura 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod, koncepce disciplíny, komentovaná studijní literatura.2. Místo literárního díla v kulturních a mediálních silových polích na přelomu tisíciletí. Proměny českého literárního procesu 2. poloviny 20. století.3. Působení mimouměleckých vlivů na podobu české literatury 50. let, schematismus.4. Kvalitativní vzestup, žánrová diferenciace a tematická inovace českého literárního kontextu v průběhu 60. let.5. Rozpad českého literárního procesu v období normalizace.6. Oficiální, samizdatová a exilová linie národního literárního procesu.7. Postava D. Smiřického jako rezonátora společenských změn v prozaickém cyklu J. Škvoreckého.8. Uzavřené dílo M. Kundery?9. Genetické zdroje pražské ironie a její přínos světovému literárnímu kontextu. Hrabalovo hledání autorského literárního typu.10. L. Fuks, tvůrce mimo proudy.12. Česká poezie 60. a 70. let 20. století (V. Holan, F. Hrubín, J. Kainar, J. Seifert).13. Česká poezie 80. a 90. let 20. století (J. Skácel, O. Mikulášek, K. Šiktanc, I. Diviš).Semináře:Práce v seminářích je zaměřena na výběrové interpretace textů české literatury z oblasti poezie, prózy a dramatu.1. V. Holan, Terezka Planetová.2. F. Hrubín, Romance pro křídlovku.3. J. Seifert, Koncert na ostrově.4. O. Mikulášek, Agogh.5. K. Šiktanc, Český orloj.6. J. Škvorecký, Zbabělci.7. V. Páral, Katapult.8. B. Hrabal, Obsluhoval jsem anglického krále.9. L. Fuks, Variace pro temnou strunu.10. V. Körner, Údolí včel.11. M. Kundera, Nesmrtelnost.12. J. Suchý, Jonáš a tingl-tangl.13. V. Havel, Audience.

Získané způsobilosti

Získat literárně teoretické a literárně historické informace a osvojit si dovednosti směřující k prohloubení kvality vnímání, interpretace a hodnocení literárního díla. Recepce národní literatury probíhá paralelně se světovým literárním kontextem.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení seminární práce.Zkouška proběhne v souladu se Studijním a zkušebním řádem PdF Univerzity Hradec Králové.

Vyučující

prof. PhDr. Vladimír Křivánek, CSc.PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.