Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender a literatura (KČJL / KJGAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KJGAL - Gender a literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Úvod k problematice2. Vlastenecký feminismus3. Česká spisovatelka 19. století očima mužské literární kritiky4. Jazyk, tělo, jouissance ? francouzský projekt écriture féminine a možnost jeho uplatnění pro výklad ženské tvorby 19. století5. Ženský rod v záhybech realistického románu a cestopisu6. Hledání ženské identity v literatuře7. Mateřská láska jako tematický okruh8. Mužské fantazmaty a literární misogynie moderny9. Český ideál mužství v literatuře.

Získané způsobilosti

Cílem semináře bude seznámení studentů s hlavními problémy české literatury 2. poloviny 19. století a začátku 20. století z hlediska rodové literární kritiky. Hlavními úkoly budou: upozornění na moment vstupu českých spisovatelek do literatury, výzkum motivů ženské literatury, analýza vztahů mezi rodem a jak uspořádáním textu literárného díla, tak i literárním žánrem. Zvláštní pozornost bude také věnována stereotypnímu obrazu ženy v literatuře. Kromě toho kurz bude zaměřen na prezentaci postfeministických západních mužských studií při současném zohlednění některých aspektů queer theory.

Požadavky

Rozbor vybraného textu

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.