Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární archívnictví (KČJL / KJLAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KJLAR - Literární archívnictví, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy archivnictví.2. Archivnictví v ČR.3. Archivy zvláštního významu, náplň jejich činosti, možnosti využívání.4. Vývoj literárního archivnictví.5. Současný stav literárního archivnictví.6. Literatura, slovníky a další pomůcky.7. Terminologie.8. Výkup a zpracování pozůstalostí.9. Práce s rukopisy a dalšími materiály.10. Badatelská agenda, badatelský řád.11. Akvizice a zpracování archiválií.12. Archiv jako zdroj materiálového zázemí pro badatele.13. Ediční a výstavní činnost archivů.1. Metodika archivní práce - příklady.2. Praktická ukázka práce literárního archivu.3. Evidnční materiály - způsob jejich zpracování.4. Provádění výkupu archivních materiálů.5. Ukázka práce se slovníky.6. Zpracování korespondenčních kompletů.7. Zdroje literárního archivu jako podklad pro monografické studie.8. Práce s literární pozůstalostí.9. Styk s veřejností a s badatelským zázemím.10. Příprava literární výstavy v archivu.11. Bibliografické materiály.12. Besedy v archivu.13. Exkurze na pracoviště literárního archivu Památníku národního písemnictví ve Starých Hradech.

Získané způsobilosti

Seznámení posluchačů s minulostí i současností literárního archivnictví s přihlédnutím k praktickému využití znalostí. Absolventi by měli vědět, jak zachránit ohrožené písemnosti a orientovat se ve zpracovaném archivním fondu při svém studiu.

Požadavky

Zápočet - ústní pohovor o problematice se zaměřením na konkrétní osobnost a její archivní fond.

Garant

Mgr. Jan Bílek

Vyučující

Mgr. Jan Bílek