Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do naratologie (KČJL / KJNAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KJNAR - Úvod do naratologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Základní charakteristika narativity.Příběh-diskurs, mimésis-diegésis, narativní struktury.2. Autentifikace fikčních světů.Narativní svět jako svět možný a fikční.3. Zprostředkovanost vyprávění.Point of view, fokalizace, reflektování, existenciální parametry zobrazeného světa.4. Vyprávěcí situace.Opozice ?osoba?, ?perspektiva?, ?modus?.5. Typy narativních promluv.?Funkční? a ?textový? model narativního textu, subjektivizace vyprávění.6. Tématické parametry časoprostoru.?Chronotop?, perspektivizace.7. Strukturní role temporality.Čas vyprávění a čas vyprávěný, časová orientace vyprávění, časový řád, trvání času.8. Fakultativní subjekty.Otevřené a uzavřené konstrukty postav, pojmenování.

Získané způsobilosti

Úvod do ústředních naratologických koncepcí a analytická aplikace jejich základních narativních kategorií na materiál české a světové literatury 20. století.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.

Garant

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zdeněk Šanda, Ph.D.