Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj českého a světového filmu (KČJL / KNNJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KNNJA - Vývoj českého a světového filmu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Periodizace, základní vývojové etapy v dějinách filmu.2. Umělecké směry a jejich vliv na tvářnost filmového díla.3. Výrazné osobnosti světového filmu.4. Filmové žánry a jejich historie.5. Specifické rysy ve vývoji české kinematografie.6. Film jako kolektivní umění.7. Film jako syntetické umění - vztah k jiným uměleckým oblastem.8. Filmový scénář jako specifický literární druh.9. Film a divák.10. Současný film - jeho směřování a tvůrci.11. Problematika filmové kritiky a tisku o filmu.12. Postavení filmu v současném světě ve vztahu k jiným uměleckým oblastem.13. Film a video, nové techniky přenosu obrazu a jeho záznamu.Semináře:1. Rozbor sekvence, obrazu, záběru.2. Ukázka individuálních tvůrčích stylů.3. Principy obrazového vyjádření - "myšlení v obrazech".4. Sestavování literárního scénáře - ukázky a demonstrace.5. Filmové herectví - filmové ukázky a praktické etudy.6. Srovnání literárního (dramatického) díla s jeho filmovou adaptací.7. Ukázka a rozbor filmové řeči - přechody, metafora atd.8. Jednotlivé filmové profese a jejich proměny.9. Zásady tzv. autorského fillmu.10. Zvláštnosti dokumentární a animované tvorby.11. Rozbor stylu současné kinematografie.12. Srovnávání estetického účinku filmového díla v různých formách předání (kino - video - internet).13. Principy videofilmu.Studium bude probíhat formou:a) přednášek k teoretickým námětovým okruhům s doporučením vybraných pasáží z odborné literatury. Kontrola bude prováděna průběžně;b) vybraných a doporučených projekcí, koordinovaných především s existujícím Akademickým filmovým klubem. Výstupem bude kontrolovaný záznam o filmech;c) samostatného "sekvenčního vývojového komponentu", jehož inspirační materiál je připraven jako základní metodická pomůcka pro studenty. Zvolená sekvence bude primárním výstupním materiálem.

Získané způsobilosti

Cílem přednášek je vytvořit souhrnný pohled na specifika filmového díla a poskytnout přehled o historii české a světové kinematografie. Cílem seminářů je vytvořit vztah posluchače k filmovému dílu a vypěstovat schopnost jeho samostatného vnímání a rozboru.

Požadavky

Zápočet je udělen za následujících podmínek:1. Účast na seminářích a konzultacích, event. projekcích.2. Průběžné odevzdávání záznamů z doporučených textů a projekcí.3. Výstupní seminární práce: a) rozbor zvoleného filmu, b) sestavení "sekvenčního vývojového komponentu".Zkouška prověřuje:a) celkovou orientaci v oboru.b) schopnost samostaného rozboru filmového díla.

Garant

PhDr. Jan Mervart, Ph.D.