Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy informatiky (KČJL / KUTJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KUTJA - Základy informatiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Podstata informatiky v tradičním chápání. Pojem informace; druhy informací. Informační exploze.2. Vývoj evropské a české knihy.3. Vývoj knihoven; jejich typy.4. Primární informační prameny - knihy.5. Primární informační prameny - periodika.6. Primární informační prameny - speciální dokumenty.7. Typy a druhy bibliografií.8. Vývoj české bibliografie.9. Práce s bibliografiemi z oblasti společenských věd.10.Třídicí systémy - s důrazem na Mezinárodní desetinné třídění.11.Problematika rešeršní činnosti.12.Anotace, referát; referátové časopisy.13.Druhy katalogů. Bibliograficko-dokumentační záznam.Průvodce studiem:a) položky 1, 2, 7-9 a 11 budou odučeny během povinných konzultací;b) položky 3-6, 10 a 12-13 nastudují posluchači z příslušné literatury (Cejpek, J. a kol.: Dějiny knihoven a knihovnictví v českých zemích. Karolinum, Praha 1998; Smetáček, V.: Lidé a informace. Albatros, Praha 1981) a předloží ve formě tezí ke kontrole vyučujícímu;c) individuální seminární práce budou zaměřeny na vytvoření anotace dvou článků z odborné oblasti podle vlastního výběru posluchačů (o rozsahu 1 strany formátu A 4) - nutností je přesně citovat výchozí informační pramen podle bibliografické citace;d) studijní opory, které jsou k dispozici:Smetáček, V.: Informace o informacích. Grada, Praha 1993.Koblížek, V.: Práce s odbornými informacemi v jazykové a slohové složce předmětu český jazyk a literatura na střední odborné škole. Ústřední ústav pro vzdělávání pedagogických pracovníků v Praze, Praha 1990.Ukázky různých tisků, bibliografií ze společenskovědní oblasti, katalogizačních lístků apod.

Získané způsobilosti

Vést posluchače na základě teoretického poučení i soustavné praktické činnosti ke schopnosti aktivně vyhledávat a využívat informace obsažené v knihách a v dalších informačních dokumentech (včetně počítačové sítě - Internetu).

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 66 %. 2. Aktivní účast na seminářích, a to na základě domácí přípravy. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.