Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická stylistika (KČJL / KXOBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KXOBA - Praktická stylistika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Typologie textů.2. Slohové postupy a útvary ve vztahu k funkčním stylům.3. Soustava žánrů věcné literatury.4. Žánry a útvary odborného stylu - výkladové žánry.5. Žánry a útvary odborného stylu - popisné žánry.6. Umění eseje.7. Žánry a útvary publicistického stylu - zpravodajské.8. Žánry a útvary publicistického stylu - analytické.9. Žánry a útvary publicistického stylu - beletristické.10. Umění reportáže a fejetonu.11. Žánry a útvary řečnického stylu.12. Umění dialogu.13. Žánry a útvary administrativního stylu.

Získané způsobilosti

Praktické zvládnutí konvencionalizovaných schémat žánrů a útvarů věcné literatury jako součást komunikační kompetence.

Požadavky

Zápočet - vypracování 3 textů různých žánrů dle vlastní volby.Zkouška (ústní) bude mít podobu praktickoteoretickou. Znamená to, že teorie bude sloužit ke zdůvodnění praktických činností. Zápočtové práce budou tvořit základ, na jejich analýze vysvětlí studenti svůj produkční záměr. Kromě toho budou muset prokázat i schopnost interpretace textu zcela neznámého, který jim bude předložen až při zkoušce.

Garant

PhDr. Hedvika Humlíčková