Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace staročeských textů (KČJL / KXOIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KXOIA - Interpretace staročeských textů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodické poznámky k hláskové analýze slov.2. Hláskový vývoj jednotlivých výrazů od praslovanštiny až po současnou češtinu (metateze likvid, kontrakce).3. Hláskový vývoj jednotlivých výrazů od praslovanštiny až po současnou češtinu (denazalizace, zánik a vokalizace jerů).4. Hláskový vývoj jednotlivých slov - srovnání stavu staročeského s novočeským (s důrazem na změny vokalického a konsonantického systému).5. Přepis, četba a rozbor staročeských textů: Hospodine, pomiluj ny; nejstarší česká věta (přípisek na zakládací listině kapituly litoměřické).6. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Svatý Václave.7. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Alexandreis (Hic soluebatur tributum Cesari).8. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Alexandreis (Hic docet magister Alexandrum).9. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Alexandreis (Hic congregat Darius exercitum).10.Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Dalimilova kronika (Počíná sě kronika česká).11.Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Dalimilova kronika (O počátcě našeho jazyka v Čechách).12.Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Dalimilova kronika (Ot Libušina otcě múdrého).13.Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Mastičkář.Průvodce studiem:a) položky 1-8 budou odučeny během povinných konzultací;b) položky 9-13 vypracují posluchači podle předem zadaných instrukcí (předloží ke kontrole vyučujícímu);c) individuální seminární práce posluchačů o rozsahu 1 stránka formátu A 4 budou zaměřeny na částečný rozbor ukázek staročeských textů;d) studijní opory, které jsou k dispozici:vzorová interpretace výchozího textu, jež bude dána posluchačům;Jančáková, J. - Kučera, K.: Starší české texty s přehledem morfologie staré češtiny s cvičeními. FFUK, Praha s.d.Dejmek, B.: Cvičení ze základů slavistiky, historické gramatiky a z dialektologie. 2.vyd. Hradec Králové 1991.

Získané způsobilosti

Vést posluchače ke schopnosti číst s porozuměním starší české texty, a to na základě využití základních slovníkářských děl obsahujících staročeské lexikum (předpokládá se zároveň orientace v dílech historickogramatických).

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 66 %. 2. Aktivní účast na seminářích, a to na základě využití domácí přípravy. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.