Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ortoepie (KČJL / KXOOA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KXOOA - Základy ortoepie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zásady české ortopepie. Výslovnostní styly.2. Systém českých vokálů.3. Systém českých konsonantů.4. Základy ortofonie.5. Vady řeči.6. Spojování hlásek.7. Kombinatorika hlásek a stylistické využití.8. Asimilace hlásek a vynechávání hlásek.9. Slabika, její charakteristika.10. Mluvní takt a přízvuk.11. Členění souvislé řeči (suprasegmentální prostředky).12. Výslovnost přejatých slov.13. Výslovnost přejatých vlastních jmen.a) položky 1-10 budou odučeny během povinných konzultací;b) položky 11-13 nastudují studenti z publikací uvedených v povinné literatuře; vědomosti budou ověřeny testem;c) studijní opory, které jsou k dispozici: Kučera, J. - Zeman, J.: Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. Hradec Králové 1999.

Získané způsobilosti

Naučit základy ortoepie s praktickým využitím.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění těchto podmínek:1. Účast na seminářích 85%;2. Aktivní účast na seminářích.Společná zkouška proběhne v souladu se studijním a zkušebním řádem Univerzity Hradec Králové.

Garant

PhDr. Jiří Zeman, Ph.D.