Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - stylistika (KČJL / KXOYA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KXOYA - Současný český jazyk - stylistika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Místo stylistiky v rámci komunikativně a textově pojaté lingvistiky.2. Základní pojmy stylistiky, především pojem stylu.3. Stylotvorné činitele a odraz jejich působení v jazykových projevech.4. Klasifikace nadindividuálních stylů.5. Proměny stylů v současné komunikaci.6. Útvary národního jazyka.7. Prostředky podílející se na výstavbě komunikátů.8. Slohové vlastnosti lexikálních prostředků (klasifikace).9. Stylové využití synonymie, antonymie, homonymie a polysémie.10. Slohové hodnoty prostředků morfologických a syntagmatických.11. Slohová charakteristika prostředků slovotvorných.12. Slohová charakteristika prostředků syntaktických.13. Text, jaho vlastnosti a výstavba.Semináře:1. Pokusy o identifikaci stylových jevů v textu.2. Uplatnění působnosti stylotvorných činitelů v textech.3. Charakteristika textů z hlediska příslušnosti k funkčním stylům.4. Hodnocení textů vlastní produkce (funkční styl odborný).5. Hodnocení textů vlastní produkce (funkční styl publicistický).6. Charakteristika textů z hlediska diferenciace a stratifikace češtiny.7. Specifičnost uměleckých textů.8. Stylotvorné vlastnosti paralingválních prostředků (hry K. Čapka).9. Subjektová problematika textu (Máchova Marinka).10. Vztahy pásma vypravěče a pásma postav.11. Způsoby zobrazení a jazykového vyjádření časoprostorových charakteristik textu (Máchův Máj).12. Způsob formování tématu.13. Kritéria textuality (B. Hrabal, Legenda zahraná na strunách napjatých mezi kolébkou a rakví).a) Odpřednášena budou témata 1., 7., 9., 13.b) Ostatní témata studenti nastudují z Příruční mluvnice češtiny (s. 701 - 782) a z publikace M. Čechová a kol., Čeština - řeč a jazyk (s. 350 - 367).c) Z témat seminárních budou předmětem přímé výuky témata č. 1, 4, 5 a 12. K tématům 4 a 5 si studenti připraví vlastní texty z oblasti příslušného stylu.d) Ostatní témata studenti nastudují z výše uvedené literatury (PM, Čechová) a z odborných statí, které jim budou dány k dispozici jednak v kopiích, jadnak na webových stránkách. Kontrola bude realizována jednak ústní formou (diskuse v seminářích), jednak budou odevzdány vlastní produkční práce. Kromě toho je disciplína součástí zkoušky po 4. semestru.e) Individuální práce studentů:2 sloh. práce z oblasti publicistického stylu, 2 z oblasti odborného stylu;vyhledání 4 textů z různých stylových oblastí;všechny tyto texty napíší či vyhledají tak, aby jim mohly sloužit k doložení nastudované teorie;předpokládaná časová náročnost je 18 hodin.f) Studijní opory - soubor odborných článků.

Získané způsobilosti

Seznámení se základy stylistické teorie z oblasti produkce a interpretace textů. Poznání různých interpretačních přístupů k celku díla i k různým textovým rovinám a získání dovedností interpretovat umělecký text s cílem pochopit jeho smysl.

Požadavky

Zápočet bude udělen za aktivní přípravu na semináře (studium zadaných statí a článků, příprava vlastních textů, interpretace vybraných textů). Disciplína je součástí zkoušky z Praktické stylistiky po 4. semestru.