Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj jazyka (KČJL / KYOVG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / KYOVG - Vývoj jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vývoj českého jazykového práva. Móda v jazyce.2. Vývoj písma. Etapy vývoje českého pravopisu.3. Období kultury románské. Jazyk a písemnictví staroslověnské.4. Období kultury gotické. Písemnictví latinské. Postupné utváření češtiny jako jazyka písemnictví.5. Rozvoj kultury a vzdělanosti v karolinském období. Pronikání českého jazyka do oblasti filozofické a teologické.6. Vývoj jazyka a písemnictví v husitském období. Čeština jazykem liturgickým.7. Období humanismu a renesance. Ustálení spisovné češtiny. Mluvnice a slovníky.8. Období baroka. Jazyková a literární situace v 17. a 18. století.9. České národní obrození. Zemské a jazykové vlastnectví. Pronikání češtiny do oblasti vědy i krásné literatury.10.Vývoj české společnosti v letech 1848-1918. Rozvoj kultury, vědy i literatury. Výsledky jazykovědného bádání.11.Období první republiky. Společenské, politické a hospodářské poměry. Rozvoj literatury. Nové funkce češtiny. Rozvoj moderního lingvistického bádání - pražská škola.12.Období 1938-1989. Politicko-společenský, kulturní a literární vývoj. Organizace jazykovědné práce. Celková proměna jazyka pod vlivem politické i hospodářské reality.13.Polistopadový vývoj - jeho odraz v oblasti kulturní, umělecké i jazykové. Výsledky jazykovědného bádání.Semináře:1. Četba a rozbor textu: Sněmovní usnesení z roku 1615.2. Četba a rozbor textů: Nejstarší česká věta, Alexandreis, Dalimilova kronika, Husovy listy, Bible kralická.3. Četba a rozbor textu: Život Konstantinův.4. Četba a rozbor textu: Kristiánova legenda, Kosmova Kronika česká.5. Četba a rozbor textu: Tkadleček.6. Četba a rozbor textu: Kronika velmi pěkná o Janu Žižkovi.7. Četba a rozbor textu: Pavel Žídek, Jiří správovna.8. Četba a rozbor textu: Jan Kořínek, Staré paměti kutnohorské.9. Četba a rozbor textu: Josef Jungmann, Dvojí rozmlouvání o jazyku českém.10.Četba a rozbor textů: Verše Jaroslava Vrchlického a Svatopluka Čecha.11.Četba a rozbor textů: Ukázky z díla Karla Čapka a Vladislava Vančury.12.Četba a rozbor textů: Ukázky z díla Bohumila Hrabala.13.Četba a rozbor textů: Ukázky z oblasti publicistické; esejistický text.Průvodce studiem:a) položky 1-8 budou odučeny během povinných konzultací;b) položky 9-13 vypracují posluchači podle předem zadaných instrukcí; vyučujícímu předloží ke kontrole;c) individuální seminární práce posluchačů o rozsahu 1-2 stránky formátu A 4 budou zaměřeny na rozbor vybrané ukázky textu z hlediska jazykového a literárního kontextu - posluchači přihlédnou i ke kulturním a společenským poměrům;d) studijní opory, které jsou k dispozici: text přednášky, jež vychází z netradičního pohledu na jazykový a literární vývoj v období baroka; vzorový rozbor výchozího textu;Šlosar, D. - Večerka, R.: Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. SPN, Praha1982.

Získané způsobilosti

Vést posluchače ke schopnosti chápat různost jazykových jevů v závislosti na konkrétním historickém období. Rozvíjet schopnost posluchačů vnímat s porozuměním texty z různých časových úseků.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 66 %. 2. Aktivní účast na seminářích, a to na základě využití domácí přípravy. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.