Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 1. pol. 20. stol. 1 (KČJL / PBCL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PBCL3 - Česká literatura 1. pol. 20. stol. 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Seznámení s plánem a pojetím přednášek dané disciplíny.2., 3. Periodizační vzorec sledovaného období. Proměny chápání a pojímání žánrů v daném časovém úseku.4., 5. Situace české literatury na sklonku a přelomu století v souvislosti se stavem české společnosti, impulsy ze světové literatury. Peripetie realismu (jeho typy), naturalismus.6., 7. Konstituování typologie moderního umění, dominantní směry, jejich myšlenkové zdroje, problémy tvaru, manifestační vystoupení.8., 9. Podoby českého symbolismu ? jeho impulsy dalšímu literárnímu vývoji.10. Dekadence ? východisko či úpadek? Typ dekadentního hrdiny.12., 13. Gesto vzdoru. Aplikace ideologie anarchismu v literární tvorbě.14. Vpád moderní civilizace a jejích atributů do literárního procesu, hlavní rysy tzv. předválečné moderny, proměna metaforiky.Semináře:1. Úvod. Seznámení s plánem a obsahem seminářů. Podmínky pro udělení zápočtu. Seznam četby a základní odborné literatury.2., 3. Hlavní zásady tvorby nastupující generace 90. let 19. století.Myšlenkové vyznění Manifestu České moderny.Demonstrace:H. G. Schauer: Naše dvě otázkyF. X. Šalda: AnalýzaManifest České moderny4., 5. Nové pojímání a uplatnění realismu a naturalismu. Projevy realismu, naturalismu a impresionismu v literatuře.Demonstrace:J. S. Machar: Zde by měly kvést růžeJ. K. Šlejhar: povídková tvorba (Srna)V. Mrštík: Santa Lucia6., 7. Rozbor charakteristických znaků symbolismu. Povaha symbolu.Demonstrace:A. Sova: vybrané básněO. Březina: vybrané básněK. Hlaváček: vybrané básně8. Žánrové rozvrstvení literární tvorby na přelomu století. Tzv. žánry na přechodu. Umělecký a kritický esej, symbolistní pohádka, novoromantická legenda?Demonstrace:A. Breiský: Triumf zlaO. Březina: Tajemné v uměníO. Březina: Úvod k Otčenáši Františka BílkaM. Marten: VodníkJ. Karásek ze Lvovic: Večeře svaté Kláry, K. Hlaváček (Impresionisté a ironikové)9. Projevy literární dekadence. Moderní revue.Demonstrace:I. Geisslová: vybrané básněK. Hlaváček: vybrané básně ze sbírky Pozdě k ránuJ. Karásek ze Lvovic: Gotická dušeJ. Karásek ze Lvovic: vybrané básněA. Breiský: Kvintesence dandismu10. Ladislav Klíma ? člověk, filozof, literát.Demonstrace:L. Klíma: Jak bude po smrtiL. Klíma: Slavná Nemesis11., 12. Katolická moderna ? pokus o nové uplatnění katolicismu v umělecké literatuře.Ideál a ideje křesťanství ? katolictví a jejich vyjádření v poezii a v próze zejména 1. poloviny 20. století. Aplikace křesťanských morálních principů v příběhu. Dobré dílo Josefa Floriana.Demonstrace:J. Deml: Moji přáteléV. Nezval: příslušný oddíl z Moderních básnických směrůJ. Durych: Almužna (Sedmikráska, Rekviem)B. Rynek: vybrané básněJ. Čep: DomekJ. Zahradníček: vybrané básně13., 14. Přelom 19. a 20. století a počátek 20. století ? generační vystoupení. Vztah umění a techniky.Demonstrace:F. Gellner: vybrané básněK. Toman: vybrané básněF. Šrámek: vybrané básněF. Šrámek: Stříbrný vítrS. K. Neumann: Ať žije život!S. K. Neumann: Chvála rotačkyV. Dyk: Devátá vlna

Získané způsobilosti

Cílem přednášek je představení vývojových tendencí české literatury vymezeného období. Seznámení s dominantními tendencemi i pobočnými liniemi, poetikami formujících se literárních skupin i tzv. autorů mezi proudy, jejich charakteristika.Cílem seminářů je seznámení s charakteristickými literárními texty, manifestačními vystoupeními apod., jejich analýza a interpretace. Pozornost je rovněž soustředěna na různé přístupy literární historie, teorie a kritiky k literárním projevům sledované periody.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích (včetně průběžného vedení čtenářského deníku /požadované složky záznamu obdrží studenti na úvodním semináři/, vypracování referátu s domácí přípravou). 3. Vyhovující hodnocení referátu a záznamů ve čtenářském deníku.

Garant

PhDr. Nella Mlsová, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Vladimír Křivánek, CSc.PhDr. Nella Mlsová, Ph.D.