Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská literatura (KČJL / PBDEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PBDEL - Dětská literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nástin problematiky předmětu Dětská literatura (terminologické vymezení, stručná charakteristika jednotlivých žánrů a tematických typů dětské literatury, etapizace dětského čtenářství).2. Lidová pohádka ve vybraných variantách českých i světových sběratelů (autorů) - interpretace textů.3. Česká lidová pohádka (K. J. Erben, B. Němcová, J. Š. Kubín) - komparace textů.4. Koncepce české autorské pohádky 1. poloviny 20. století (K. Čapek, J. Čapek, J. Lada).5. Nonsensová pohádka pro děti v české literatuře (M. Macourek, A. Mikulka, O. Hejná, V. Havel, P. Nikl).6. Geneze umělé pohádky ve světové literatuře (H. Ch. Andersen, O. Wilde, A. de Saint-Exupéry, R. Dahl).7. Pověst v dětské literatuře (A. Jirásek, E. Petiška, L. Seifertová, M. Drijverová).8. Próza s dívčí hrdinkou (M. Majerová, S. Rudolf, I. Procházková, L. Lanczová).9. Dobrodružná literatura v dětské četbě - vývoj, typologie (interpretace vybraných textů).10. Tradiční poezie pro děti (J. Kožíšek, F. Hrubín, J. V. Sládek).11. Moderní a experimentální poezie pro děti (F. Halas, J. Kainar, J. Hiršal, B. Grögerová, P. Nikl).12. Komiks v literatuře pro děti - obraz vs. text.

Získané způsobilosti

Primárně se orientovat v literárně druhovém prostředí; v žánrech a žánrových variantách literatury pro děti a mládež. Seznámit se s proměnami vývoje tohoto specifického literárního subsystému. Interpretovat umělecké texty vybraných autorů dětské literatury.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:1. Aktivně se zapojit do plnění dílčích úkolů.2. Minimální účast na seminářích 85%.3. Vyhovující hodnocení zadané seminární práce.

Garant

Mgr. Petra Bubeníčková