Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura (KČJL / PBSUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PBSUA - Starší česká literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Periodizace, jazykové, kulturní a estetické zvláštnosti starší české literatury. Lidová slovesnost.2. Počátky národního písemnictví. Význam slovanské misie.3. Latinská a slovanská kulturní a literární tradice v Čechách 10.-11. století.4. Latinská literatura 12. století.5. První stopy česky psané literatury.6. Lidová slovesnost. Česká duchovní lyrika.7. Rozvoj česky psané literatury v době lucemburské.8. Česká literatura poloviny 14. století. Laicizace.9. Žánrové rozvrstvení české laicizované literatury.10. Proměny funkce literatury ve 14. století.11. Příznaky krize feudalismu a opravné snahy.12. Charakter a hlavní rysy husitské literatury.13. Žánrová skladba husitské literatury.14. Husitské kroniky a kancionály.Semináře:1. Úvod, seznámení s charakterem práce a studijními požadavky.2. Život sv. Konstantina. Život sv. Metoděje. Proglas.3. Hospodine, pomiluj ny. Svatý Václave.4. Kristianova legenda.5. Kosmova kronika.6. Slovo do světa stvořenie. Vítaj, Kráĺu všemohúcí. Otep myrrhy.7. Alexandreis.8. Kronika tak řečeného Dalimila.9. Hradecký rukopis. Mastičkář. Tkadleček.10. Legenda o sv. Kateřině. Smil Flaška z Pardubic: Nová rada.11. Vita Caroli. Tomáš Štítný ze Štítného.12. Jan Hus: Dcerka, O šesti bludiech, Knížky o svatokupectví, Listy, Postila.13. Hádání Prahy s Kutnou Horou. Husitské písně.14. Vavřinec z Březové. Jistebnický kancionál.

Získané způsobilosti

Studenti si formou přednášek osvojují základní chronologický obraz vývoje tohoto období a v seminářích důrazem na praktickou práci s textem si doplňují poznatky z přednášek. Cílem disciplíny je pochopení významu starší literatury pro vytváření estetického obrazu světa.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Přednes minimálně 2 referátů s domácí písemnou přípravou.2. Aktivní účast na seminářích.3. Maximálně 3 neomluvené absence.

Garant

doc. PaedDr. Božena Plánská, CSc.