Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární komparatistika (KČJL / PCOLA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PCOLA - Literární komparatistika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář:1. Komparatistické školy a směry v české a zahraniční literární vědě; aktuální hledisko meziliterárních vztahů.2. Genetické, typologické a paradigmatické souvislosti v rámci srovnávání dvou a více literárních kultur.3. Od prokletých básníků k uměleckému "podzemí" a solitérům.4. Rozbití tradiční románové struktury.5. Evropský expresionismus a fenomenologická literatura.6. Vliv filozofie existencialismu na literaturu "odcizení" a francouzský "nový román".7. Mezi mytizací skutečnosti a "magickým realismem".8. Monokulturní a multikuturní vztahy jako fenomén "pomezí" a "sousedství".9. Otázka identity a autenticity v relacích "centra" a "okraje" včetně literárních regionů.10. Recepce české literatury v Polsku do r. 1945.11. Funkce překladů v českém prostředí.12. Anglo-americké podněty meziválečné literatuře.13. Principy srovnávací kritiky a typy hodnocení textu.14. Ediční řady při prezentaci překladů.

Získané způsobilosti

Cílem semináře je praktické osvojení si různých metod komparace prohlubujících vědomí české identity.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení seminární práce.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.